dkv-spojujeme

SŽDC žádá o první povolení pro elektrizaci tratě z Plzně do Domažlic, vedle ní chce ještě novou

RegioShark na trase přesmyku domažlické trati. Foto: Jan SůraRegioShark na trase přesmyku domažlické trati. Foto: Jan Sůra

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chce do tří let začít s elektrizací a rekonstrukcí tratě z Plzně do Domažlic. Jen

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chce do tří let začít s elektrizací a rekonstrukcí tratě z Plzně do Domažlic. Jen krátce poté chce stavět kvůli lepšímu spojení s Bavorskem i novou trať v nové stopě až na 200 kilometrů v hodině.

SŽDC pokročila s přípravou rekonstrukce stávající tratě. Úřady už žádá ve zjišťovacím řízení o posouzení, zda se bude stavba s rozpočtem přes dvě miliardy korun řešit podle zákona o posuzování vlivu na životní prostředí.

Jde o optimalizaci 12,3 kilometrů dlouhého úseku od Nové Hospody na okraji Plzně přes Nýřany do Zbůchu. Jde o jednu ze čtyř staveb, které mají zajistit rychlejší spojení Plzně a Bavorska. Úprava má pomoci hlavně provozu osobních vlaků příměstské dopravy a také obsluze kontejnerového terminálu v Nýřanech. V rámci stavby budou zrekonstruovány stanice Vejprnice a Nýřany a zastávka Tlučná. SŽDC už dříve uvedla, že chce i elektrizovat trať z Nýřan do Heřmanovy Huti, kraj má ve svých dopravních plánech linku přes Plzeň z Nepomuku do Heřmanovy Huti.

Trasa trati z Plzně do Domažlic v úseku pro elektrizaci a optimalizaci v takzvané 2. stavbě. Foto: SŽDC

Trasa trati z Plzně do Domažlic v úseku pro elektrizaci a optimalizaci v takzvané 2. stavbě. Foto: SŽDC

Rychlost na trati se má zvýšit až na 140 km/h, pro klasické soupravy na 120 km/h. V úseku Nýřany – Chotěšov bude maximem 100 km/h. V úseku je aktuálně sedm přejezdů, tři chce SŽDC při této akci zrušit.

SŽDC podle aktuálního plánu počítá se zahájením stavby v polovině roku 2022. O tři měsíce později chce začít současně s takzvanou 1. stavbou, tedy novou tratí na 200 km/h. Ta má sloužit hlavně pro dálkovou a nákladní dopravu, rekonstruovaná pak pro regionální.

Trasa trati v nové stopě na 200 km/h z Plzně do Stodu. Foto: SŽDC

Trasa trati v nové stopě na 200 km/h z Plzně do Stodu. Foto: SŽDC

Tagy Plzeň - Domažlice Plzeňský kraj Správa železniční dopravní cesty SŽDC Top
88 komentářů