Plzeňský kraj spustí autobusovou linku z Domažlic do Plzně jako doplněk vlaků i komerčních spojů

Autobus Setra (66 ks). Pramen: ArrivaAutobus Setra (66 ks). Pramen: Arriva

Kvůli kapacitě jednokolejky nemůže kraj mezi Plzní a Domažlicemi objednat více vlaků.

Plzeňský kraj se změnou jízdního řádu zavede novou autobusovou linku 621 mezi Domažlicemi a Plzní. Doplní nabídku železničních spojů na trati a současně i komerční linky soukromých dopravců.

Vyplývá to z informací na stránkách Integrované dopravy Plzeňského kraje (IDPK). V pracovní dny bude na trase osm párů spojů, mezi Stodem a Plzní pak čtrnáct párů denně. Dopravcem bude Arriva.

Kraj vysvětluje zavedení linky více důvody. „K zavedení dojde z důvodu klesajícího počtu spojů na komerčních linkách, nespolehlivosti komerčních linek, konkurenčnímu boji komerčních dopravců a zároveň nemožnosti adekvátního posílení vlakové dopravy kvůli nízké kapacitě trati číslo 180,“ vysvětlila mluvčí kraje Eva Mertlová. Jednokolejná trať z Plzně do Domažlic dál čeká na svoji modernizaci a zdvoukolejnění. Na trase dnes po silnici jezdí dopravci Autobusy VKJ a Z-Group Bus jako komerční dopravci, u kterých neplatí integrované jízdné kraje.

Nová autobusová linka 621 částečně propojuje stávající autobusové spoje Domažlice – Horšovský Týn/Holýšov a Stod/Zbůch – Plzeň. Spoje nové linky jedou primárně v prokladu s drážní dopravou, přičemž obsluhují i obce, které nemají vlakovou dopravu nebo ji mají s přestupem. „Zavedením linky Plzeňský kraj reaguje na rostoucí zájem o veřejnou dopravu v uvedené lokalitě. Obecně, proti roku 2019 je nárůst cestujících  zhruba o 30 %,“ dodala Mertlová. Zavedením nové linky dojde k navýšení objednávky o 160 tisíc kilometrů ročně.

Tagy IDPK Integrovaná doprava Plzeňského kraje Plzeň - Domažlice Plzeňský kraj
80 komentářů