Středočeský kraj rozšířil seznam P+R parkovišť k vybudování, nové vznikne i v Olbramovicích

Lokomotiva 362 v čele rychlíku mezi Prahou a Českými Budějovicemi u Olbramovic. Pramen: České dráhyLokomotiva 362 v čele rychlíku mezi Prahou a Českými Budějovicemi u Olbramovic. Pramen: České dráhy

Na seznam jedenácti záchytných parkovišť ve Středočeském kraji, které mají být postaveny s evropskou dotací, přibyla další obec: Olbramovice. Obec

Na seznam jedenácti záchytných parkovišť ve Středočeském kraji, které mají být postaveny s evropskou dotací, přibyla další obec: Olbramovice.

Obec si nechala za své peníze zpracovat technickou studii na výstavbu parkoviště P+R v blízkosti tamního nádraží. Ta prokázala, že je toto místo pro vybudování parkoviště vhodné. Středočeští radní ho tak zařadili na seznam projektu parkovišť P+R, které se budou připravovat k vybudování a finanční podpoře z IROP/ITI a vlastních zdrojů.

O zařazení Olbramovic na seznam informoval Středočeský kraj v tiskové zprávě. „Zde se jedná o spádové místo pro širší oblast, kde velké množství lidí nastupuje na vlak. Konkrétně jde o Voticko, kde z Olbramovic hromadně pokračují směrem na Benešov a Prahu, případně opačným směrem do Tábora či Českých Budějovic. Velkou výhodou tohoto místa je i zastavování rychlíků,“ říká radní pro mobilitu Petr Borecký (STAN).

Pozemek, na němž má pozemní parkoviště s kapacitou 181 parkovacího místa vzniknout, je ve vlastnictví obce a díky tomu, že je umístěno v extravilánu, nehrozí zde přetěžování města a jeho obytné zástavby.

Výše očekávaných nákladů činí 11,19 milionu korun včetně DPH, z toho 70 % nákladů by mělo být hrazeno z dotačního programu IROP/ITI a kraj by projekt spolufinancoval částkou 3,3 milionu korun,“ závěrem upřesnil radní Petr Borecký. Roční provozní náklady jsou odhadnuty na cca 60 tisíc korun ročně.

Středočeský kraj loni na podzim vybral deset míst, kde začnou vznikat P+R parkoviště. Jejich umístění ve Středočeském kraji má ulehčit především Praze, kam míří denně desítky tisíc lidí z kraje za prací autem. K desítce projektů se přiřadily ještě nedávno Úvaly.

Kde chystá kraj P+R parkoviště

Zeleneč-Mstětice
Hostivice
Tuklaty
Čerčany
Rudná
Líbeznice
Brandýs nad Labem – Stará Boleslav (již se staví)
Poříčany
Světice
Dubenec
Úvaly
Olbramovice

Tagy Olbramovice P+R P+R parkoviště ve Středočeském kraji Středočeský kraj
75 komentářů