Obchvat Olbramovic chce stavět deset firem, nejlevnější nabídku daly M-Silnice

Silnice I/3, Olbramovice. Autor: Pavel Hrdlička, Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40777791Silnice I/3, Olbramovice. Autor: Pavel Hrdlička, Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40777791

ŘSD může proti rozpočtu ušetřit třetinu plánované ceny. Stavba má začít hned po výběru zhotovitele.

Společnost M-Silnice je nejblíže k získání zakázky na dlouho očekávanou stavbu obchvat Olbramovic na silnici I/3. Z celkem deseti nabídek je její nabídka nejlevnější: 320,9 milionu korun.

Na twitteru do dnes uvedl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Nabízená cena je o 33 % nižší než byla projekční cena. Silniční stavby tak jdou i nadále proti trendu, který panuje na železnici, kde jsou naopak nabídky na stavby oproti cenám v rozpočtu vyšší.

Podle protokolu na profilu zadavatele se nabídky výrazně lišily cenou: druhá nejlevnější byla za 337 milionů korun, nejdražší za 498 milionů korun. Odhadovaná cena byla 478,5 milionu korun. „Stavba má pravomocné stavební povolení a bezprostředně po dokončení výběru bude zahájena,“ uvedl Mátl.

Olbramovicemi denně projede podle posledního sčítání dopravy přes 20 tisíc aut. O obchvatu se mluví přes dvacet let, první dokumentace se zpracovávala už v roce 1998. Aktuálně ministerstvo řeší ještě poslední odvolání proti stavebnímu povolení.

Nová přeložka bude dlouhá 3,4 kilometru, napojí se na již hotové úseky kolem Tomic a Votic. Obchvat měl stavební povolení již loni, zrušilo ho ale ministerstvo dopravy. Důvodem byly protesty majitelů autobazaru Davo Corporation nebo Imoba z holdingu Agrofert. Té patří farma Čapí hnízdo. Nové povolení vydal krajský úřad loni v únoru. Kompletní informace o stavbě jsou na stránkách ŘSD.

Trasa obchvatu Olbramovic. Foto: ŘSD

Trasa obchvatu Olbramovic. Foto: ŘSD

Tagy I/3 obchvat Olbramovic Olbramovice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Top
28 komentářů