Cesta k odlehčení Praze od aut. Středočeský kraj vybral deset míst pro záchytná parkoviště

Vizualizace parkovacího domu v Brandýse nad LabemVizualizace parkovacího domu v Brandýse nad Labem

Z jedenácti prověřovaných lokalit zmizelo ze seznamu pouze parkování v Roztokách.

Středočeský kraj vybral deset míst v okolí Prahy, kde by měla vzniknout velká záchytná parkoviště nebo parkovací domy. Cílem je odlehčení dopravě v Praze, aby lidé nechali auta ještě ve Středočeském kraji a dál pokračovali veřejnou dopravou. Na jednom z míst se již parkovací dům staví.

Deset vybraných míst vyplývá ze studie a doporučení Integrované dopravy Středočeského kraje a krajského odboru dopravy. Z jedenácti prověřovaných lokalit vypadly Roztoky, u ostatních může pokračovat projektová příprava a zajištění budoucích pozemků pro jejich vybudování. Středočeský kraj výsledky územně-technické studie zveřejnil v tiskové zprávě.

Budoucí parkoviště by tak měla vzniknout v lokalitách: Hostivice (formou parkovacího domu), Zeleneč-Mstětice (formou parkovacího domu), Tuklaty (formou parkovacího domu), Čerčany (formou pozemního parkoviště), Rudná (formou pozemního parkoviště), Líbeznice (formou pozemního parkoviště), Brandýs n. L.-St. Boleslav (formou parkovacího domu), Poříčany (formou parkovacího domu), Světice (formou pozemního parkoviště) a Dubenec (formou pozemního parkoviště). V Brandýse nad Labem se již parkovací dům začal v létě stavět.

Podle studie lze kvůli omezenému prostoru na řadě míst vybudovat pouze parkovací domy. To znamená i výrazně vyšší náklady na stavbu. Původně kraj počítal v zásobníku akcí s rozpočtem 488 milionů, nově jej zvýšil na 896 milionů korun. Kraj počítá s evropskými dotacemi.

S parkovišti počítá i nové vedení Středočeského kraje. „Vybudujeme cenově zvýhodněná záchytná parkoviště u velkých nádraží i malých zastávek na hlavních tratích ve směru na Prahu – nejméně 10 nových P+R a B+R parkovišť do 4 let. U přetížených stávajících parkovišť u nádraží budeme usilovat o zvýšení jejich kapacity,“ stojí v programovém prohlášení.

Budování parkovišť ve Středočeském kraji je jednou z cest, jak vyřešit přetížení Prahy od individuální automobilové dopravy.

Tagy P+R P+R parkoviště ve Středočeském kraji Středočeský kraj
103 komentářů