Středočeský kraj plánuje další část Vltavské cyklostezky, povede z Prahy do Roztok

Cyklisté dosud musí do Roztok po rušné silnici II. třídy. Foto: Google Street ViewCyklisté dosud musí do Roztok po rušné silnici II. třídy. Foto: Google Street View

Větší část nákladů na stezku spolkne výkup pozemků.

Radní Středočeského kraje schválili včera plán na výstavbu další části cyklostezky podél Vltavy. Celkem 1,6 kilometru dlouhý úsek má nahradit trasu po silnici z Prahy do Roztok, po které denně projede přes osm tisíc aut.

Radní včera schválili projektový záměr, oznámil kraj v tiskové zprávě. Projekt bude zařazen do Zásobníku akcí 2021+ do doby předání hotové projektové dokumentace od města. Kraj poté zajistí samotnou stavbu. Podmínkou zahájení stavby kromě povolení je i získání dotace.

Nová cyklostezka bude mít asfaltový povrch, povede po levém břehu Vltavy. „Město finančně a procesně zajistí zpracování projektové dokumentace včetně stavebního povolení. My, resp. naše Krajská správa a údržba silnic, zajistí výstavbu. V tuto chvíli je pro celou akci klíčové vypořádání pozemků,“ popisuje radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký naplánovaný postup. Nová cyklostezka povede zcela mimo silnici II/242, po které musejí cyklisté nyní jezdit. Denně tu podle sčítání dopravy projede přes 8 500 aut.

Odhad nákladů na stavbu je 15,5 milionu korun, dalších 25 milionů korun má stát výkup pozemků. Kraj věří, že by cyklostezka mohla být hotová v roce 2025.

Vltavská cesta začíná na Kvildě, u pramenů Vltavy a vede přes Český Krumlov, České Budějovice, Týn nad Vltavou, Orlík, Štěchovice a Prahu (z Braníka přes Letnou a Stromovku) až do Kralup nad Vltavou a Mělníka, kde se řeka vlévá do Labe. Roztoky zatím trasa míjí, vede po pravém břehu. Celá cesta měří více než 450 kilometrů a je součástí mezinárodní trasy EuroVelo 7. Zhruba 300 kilometrů leží na území Jihočeského kraje, zbytek připadá na Středočeský kraj.

Tagy Roztoky Středočeský kraj vltavská cyklostezka
60 komentářů