dkv-spojujeme

Stát vybral firmu pro stavbu obchvatu Olbramovic, má začít v dubnu

Silnice I/3, Olbramovice. Autor: Pavel Hrdlička, Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40777791Silnice I/3, Olbramovice. Autor: Pavel Hrdlička, Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40777791

Desetiletí čekání jsou u konce, stavbu jednoho z nejvyhlíženějších obchvatů provede společnost M-Silnice.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vybralo po sedmi měsících vítěze tendru na obchvat středočeských Olbramovic na silnici I/3. Stala se jím společnost M-Silnice, která přišla s nejnižší cenou 320,94 milionu korun. To je o 33 procent méně než cena předpokládaná (478,5 mil.).

„Stavba má pravomocné stavební povolení, její zahájení předpokládáme v dubnu,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl. Komise otevřela obálky s nabídkami (přišlo jich deset) už v první polovině ledna, ŘSD si následně od nejlevnější firmy vyžádalo doplňující informace a shledalo nabídku v pořádku. Nyní běží 15denní lhůta na odvolání ostatních účastníků, pak budou moci silničáři podepsat smlouvu. Nová přeložka bude dlouhá 3,4 kilometru, napojí se na již hotové úseky kolem Tomic a Votic. Hotová by měla být příští rok.

Trasa obchvatu Olbramovic. Foto: ŘSD

Trasa obchvatu Olbramovic. Foto: ŘSD

Obyvatelé Olbramovic i motoristé na přeložku přetíženého severo-jižního tahu čekají desítky let. Stavba měla začít už na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Měla už stavební povolení, ale ztroskotala na nedostatku peněz. Olbramovicemi projede denně přes 20 tisíc aut, což je řadí mezi nejzatíženější obce v republice.

ŘSD má přitom za sebou dlouhé peripetie se stavebním povolením. To vydal středočeský krajský úřad hned dvakrát, když první povolení ministerstvo dopravy loni zrušilo kvůli řadě odvolání a chybám krajského úřadu.

Největším odpůrcem stavby byla původně společnost Davo Corporation, která v Olbramovicích provozuje autobazar a další služby motoristům. ŘSD se s ní ale loni v dubnu dohodlo a firma své odvolání proti stavebnímu povolení stáhla. Zbylá odvolání ministerstvo dopravy loni v září zamítlo.

Zahájení stavby se kvůli průtahům v přípravě několikrát odložilo, ŘSD mělo přeložku na „zahajovacím“ seznamu už pro rok 2018.

Tagy I/3 M-Silnice obchvat Olbramovic ŘSD
25 komentářů