Ministerstvo zamítlo odvolání, obchvat Olbramovic má stavební povolení

Silnice I/3, Olbramovice. Autor: Pavel Hrdlička, Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40777791Silnice I/3, Olbramovice. Autor: Pavel Hrdlička, Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40777791

Jeden z nejvyhlíženějších obchvatů na silnicích I. třídy má po dlouhých peripetiích stavební povolení.

Středočeské Olbramovice mají po desetiletích čekání reálnou naději, že se ještě letos konečně dočkají zahájení stavby obchvatu. Zhruba 3,5 kilometru dlouhá přeložka frekventované silnice I/3 má po dlouhých úředních tahanicích stavební povolení.

Ministerstvo dopravy totiž v úterý zamítlo odvolání proti stavebnímu povolení, které vydal v únoru středočeský krajský úřad. Rozhodnutí nyní bude vyvěšeno 15 dní na úřední desce ministerstva, a poté stavební povolení nabude právní moci, což deníku Zdopravy.cz potvrdil šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Trasa obchvatu Olbramovic. Foto: ŘSD

Trasa obchvatu Olbramovic. Foto: ŘSD

Odvolání proti stavebnímu povolení podaly fyzické osoby, které mimo jiné argumentovaly údajnou neplatností stanoviska hygieniků. U ministerstva dopravy ale neuspěly, jejich jedinou možností je ještě žaloba k soudu.  Stavbě obchvatu aktuálně už brání pouze skutečnost, že Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dosud nevybralo stavební firmu. Nyní běží tendr s termínem podání nabídek v listopadu. Odhadovaná cena je 478,5 milionu korun.

Plány na výstavbu obchvatu jsou staré třicet let, stavba měla začít už na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Měla už stavební povolení, ale ztroskotala na nedostatku peněz. Olbramovicemi projede denně přes 20 tisíc aut, což je řadí mezi nejzatíženější obce v republice.

Středočeský krajský úřad přitom musel letos vydat druhé stavební, když to první mu ministerstvo dopravy loni zrušilo.  Největším odpůrcem stavby byla původně společnost Davo Corporation, která v Olbramovicích provozuje autobazar a další služby motoristům. ŘSD se s ní ale letos v dubnu dohodlo a firma své odvolání proti stavebnímu povolení stáhla.

Zahájení stavby se neustále odkládá, ŘSD mělo přeložku na „zahajovacím“ seznamu už pro rok 2018.

Tagy Ministerstvo dopravy obchvat Olbramovic ŘSD silnice I/3 stavební povolení Top
55 komentářů