Stát více omezí předjíždění kamionů, zákaz se rozšíří na dalších 98 km D1

Situace na D1 ve středu 12.12. 2018 odpoledne. Foto: Oldřich SládekSituace na D1 ve středu 12.12. 2018 odpoledne. Foto: Oldřich Sládek

ŘSD má prověřit možnost rozšíření proměnného dopravního značení.

Na dálnici D1 na počátku roku přibudou další zákazové značky, které mají znemožnit řidičům kamionů jízdu v levém pruhu a předjíždění. Současně Ředitelství silnic a dálnic prověří možnosti rozšíření proměnných dopravních značek na dálnicích, které by vjezd nákladních aut omezily během sněhových kalamit.

V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo dopravy. Konkrétně nebude kamionům dovoleno předjíždět nově v úsecích 21. km Mirošovice – 90. km Humpolec a na exitech 112. km Jihlava – 141. km Velké Meziříčí-západ, s výjimkou stoupacích pruhů, kde bude předjíždění povoleno.

V polovině listopadu začal platit zákaz předjíždění nákladních vozidel v úsecích 90. km Humpolec – 112. km Jihlava a úseku mezi 146. km Velké Meziříčí-východ – 182. km Kývalka.

„V současnosti jsme po domluvě s policií nejkritičtější úseky na dálnicích osadili značkami zakazující předjíždění kamionů, které také zakazují nákladním automobilům jízdu v levém pruhu. Zároveň nyní ŘSD prověří možnosti rozšíření proměnného dopravního značení na dálniční síti, abychom mohli i na dalších místech v případě kalamitních stavů zakazovat vjezd kamionů do levého jízdního pruhu,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka po schůzce se zástupci ŘSD, policie a vedením sdružení automobilových dopravců ČESMAD BOHEMIA.

Od 1. ledna 2024 také platí novela silničního zákona, která přináší zpřísnění postihu za porušení zákazu. Na místě budou moci dát policisté řidiči pokutu 4 500 až 5 500 korun, ve správním řízení pak až 25 tisíc korun. Kromě toho řidič dostane šest bodů. „Problémy dělají především nedisciplinovaní řidiči osobních vozidel nebo kamionů, kteří pak komplikují provoz většině slušných řidičů,“ dodal ministr Kupka.

Tagy D1 zákaz předjíždění pro kamiony
134 komentářů