Vláda navýšila rozpočet ministerstva dopravy. Přidala na slevy i výkupy pozemků

Vizualizace dálnice D35 u Hořic. Foto: ŘSDVizualizace dálnice D35 u Hořic. Foto: ŘSD

První data ukazují, o kolik stát přišel snížením spotřební daně a zrušením silniční daně.

Ministerstvo dopravy bude letos hospodařit s větším rozpočtem, než vláda plánovala. Na svém včerejším jednání vláda rozhodla o navýšení o 7,5 miliardy korun na 114,7 miliardy korun. Zvýšení rozpočtu pro resort dopravy je součástí změny zákona o státním rozpočtu pro rok 2022.

Vláda podle materiálu musí navýšit rozpočet zejména Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), který snížením spotřební daně z pohonných hmot a zrušením silniční daně přijde jen letos o 5,8 miliardy korun.

Dalších 1,2 miliardy půjde na kompenzace slev z jízdného. Vláda od dubna snížila výši kompenzace ze 75 na 50 %, současně ale začnou nabíhat platby za levnější cestování invalidů 3. stupně. „Přepravní výkony ve veřejné osobní dopravě se začaly přibližovat „předcovidové‘ úrovni a cena jízdného se začíná zvyšovat. K 20. 7. 2022 čerpání výdajů státního rozpočtu činí již 2,6 mld. Kč,“ uvedlo ministerstvo financí v důvodové zprávě.

Vláda pošle dalších 800 milionů korun Ředitelství silnic a dálnic na výkupy pozemků. Peníze mají sloužit pro nákup parcel pro stavbu Pražského okruhu a D35.

Půl miliarda korun půjde na kompenzaci dopravcům za bezplatnou přepravu občanů Ukrajiny.

Letošní rozpočet podpořila Sněmovna v březnu. Počítá s příjmy 1613,2 miliardy korun a výdaji 1893,2 miliardy. Ke schvalování novely by se měli poslanci dostat v září.

Tagy kompenzace za slevy Ministerstvo dopravy Státní fond dopravní infrastruktury
19 komentářů