HN: Vezl 15 lidí, kompenzaci žádal za 188 cestujících. Soud vyhrál.

Autobus, ilustrační foto. Pramen: MDČR/autobusova-doprava-Praha.czAutobus, ilustrační foto. Pramen: MDČR/autobusova-doprava-Praha.cz

Ministerstvo tvrdí, že případ je jen marginální problém a podvody se ve velkém nedějí.

Na světě je první velká kauza možného podvádění při čerpání dotací za státem nařízené slevy v dopravě. Případ se týká společnosti Daily Bus Karla Mudrocha, upozornily na něj Hospodářské noviny.

Úředníci Královéhradeckého kraje v březnu 2020 zjišťovali, zda autobusoví dopravci, kteří provozují dálkové linky, nevozí cestující v rámci regionu. Během kontroly v autobuse firmy Daily Bus na trase z Prahy na Pomezní Boudy v Krkonoších napočítali 15 cestujících, ve výkazech pro ministerstvo dopravy nicméně firma uvedla za stejný den 188 cestujících.

Ministerstvo dopravy dopravcům kompenzuje státem nařízené slevy pro vybrané skupiny cestujících (seniory a mládež). Ty zavedla Babišova vláda od září 2018 ve výši 75 procent, nová vláda je od letošního dubna snížila na 50 procent. Ze zmíněných 188 cestujících žádala firma o kompenzaci slevy za 182, celkem 16 tisíc korun. Vůz měl přitom kapacitu 55 lidí.

Ministerstvo mělo podle HN už několik měsíců podezření, že firma počty cestujících nadhodnocuje a že uvedený případ je jen jedním z mnoha. Proplácení faktur od Mudrochovy firmy proto pozastavilo. „Na spojích bylo vydáno příliš mnoho jízdenek a cestující se do nich nemohli vejít,“ řekl Hospodářským novinám mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Podle výkazu jízdenkových strojků navíc desítky cestujících často nastoupily během jedné či dvou minut.

Mudrochova firma si ale za svými nároky stála a na ministerstvo podala žalobu o proplacení neoprávněně zadržované sumy 2,5 milionu korun za jízdy na přelomu let 2019 a 2020. A před týdnem jí Obvodní soud pro Prahu 1 vyhověl. Podle něj ministerstvo nedoložilo, že byly záznamy o počtech cestujících zfalšovány a jak to mělo vypadat.

Soud neuznal ani argument, že vykázaní cestující se do vozů často nemohli vejít. „Z výpovědí řidičů vyplynulo, že běžně docházelo k překračování kapacity či že jezdilo velké množství skupin se slevou,“ citují HN soudkyni Jaroslava Novotná.

Mudrocha přitom policie podle Hospodářských novin obvinila z podvodu. Právě kvůli uvedené cestě na Pomezní Boudy. „Předložil záznamy o jízdenkách, u kterých vědomě uvedl nepravdivé údaje o počtu přepravovaných osob,“ stojí ve sdělení obvinění z poloviny letošního července.

Policie neuznala Mudrochovo tvrzení, že musel používat posilové linky, a poukázala i na to, že data o jízdenkách šlo v systému jednoduše upravit, aniž se na to přišlo. Přílohou spisu jsou i fotografie poloprázdného autobusu, které kontroloři tehdy pořídili.

Soud měl toto obvinění k dispozici, ale podle Novotné na něj nešlo brát ohled. „Na základě presumpce neviny nelze brát, že by byly prokázány nějaké machinace. Nebylo prokázáno, že částka byla zfalšována,“ konstatovala při vyhlášení rozsudku, proti kterému ministerstvo podalo odvolání.

Firma v polovině roku 2020 přerušila činnost. Ministerstvo tvrdí, že případ je jen marginální problém a podvody se ve velkém nedějí.

Tagy Daily Bus Ministerstvo dopravy slevy v dopravě
77 komentářů