Stát nakoupí od Škody Auto až 263 hybridů za čtvrt miliardy korun, nejvíce Správě železnic

Plug-in hybrid Škoda Octavia. Foto: Škoda AutoPlug-in hybrid Škoda Octavia. Foto: Škoda Auto

Jde zatím o největší státní nákup plug-in hybridů.

Ministerstvo financí uzavřelo se Škodou Auto zatím největší zakázku na dodávku hybridních osobních aut pro státní organizace a úřady. Škoda Auto vyhrála dvě zakázky v součtu za 256 miliónů korun, v kterých získala rámcové smlouvy na dodávky až 263 vozidel.

Uzavření kontraktu vyplývá z registru smluv. Objemově větší je zakázka za 159 miliónů korun na dodávku až 181 vozidel Škoda Octavia. Škoda Auto v soutěži porazila Hyundai. Automobilka státu dodá plug-in hybrid Octavia Ambition Special 1,4 PHEV 150 kW DSG 6 iV jako sedan, jeden za 622 tisíc korun bez DPH. Smlouva ukazuje i seznam předpokládaných odběratelů, nejvíce jich má odebrat Správa železnic: až 120. Osmnáct jich chce ŘSD, 24 Generální ředitelství cel.

Také u druhé smlouvy má být největším odběratelem Správa železnic. Jde o vozy Škoda Superb Special Style 1,4 TSI 160 kW DSG 6 iV. V tomto tendru byla Škoda Auto jediným uchazečem. Rámcová smlouva v hodnotě 97 miliónů korun počítá s dodáním až 82 aut. Dvacet jich má jít na Správu železnic, po 12 na ŘSD a ministerstvo dopravy.

Oba typy aut jsou plug-in hybridy, mají tedy spalovací motor i elektromotor. Mohou jezdit i pouze na baterii. Stát dosud tak velký nákup hybridů neučinil, dosud soutěžil vozy hlavně se spalovacími motory.

Tagy ministerstvo financí plug-in hybrid Škoda Auto
37 komentářů