Stadler postaví nový závod v Portugalsku, spojil se s místním výrobcem autobusů

Stadler Flirt. Foto: Stadler RailStadler Flirt. Foto: Stadler Rail

Stadler se dohodl na společném závodě s portugalskou průmyslovou skupinou.

Společnost Stadler Rail bude mít po závodě ve španělské Valencii druhý závod na Pyrenejském poloostrově. Firma podepsala dohodu o společném podniku s portugalskou společností Salvador Caetano. Společně vybudují nový závod na montáž jednotek pro portugalské dráhy ve městě Ovar jižně od Porta. Ve městě Guifões pak vznikne nová hala pro údržbu vozidel.

Salvador Caetano je jedna z největších portugalských firem, zabývá se různými průmyslovými výrobami, od automobilového průmyslu po letectví. V segmentu veřejné dopravy je známa hlavně montáží autobusů.

V Ovaru má firma již výrobu autobusů, jde o společný podnik s Toyotou. Nové dílenské zázemí na údržbu pak vznikne nedaleko stávajícího depa státního železničního dopravce Comboios de Portugal (CP).

Rozvoj závodu je podmíněn vítězstvím Stadleru ve velké soutěži na 117 jednotek pro portugalské dráhy, firma je jedním z finalistů velké soutěže.  Už v roce 2020 uspěla s menší zakázkou na 22 jednotek. Právě velká zakázka na 117 jednotek má být základem výrobního programu nového závodu. V Portugalsku získal Stadler nedávno zakázku pro nové metro v Lisabonu a také od soukromého nákladního dopravce Medway na dodávku šestnácti lokomotiv Euro 6000.

Tagy Salvador Caetano Stadler Rail
10 komentářů