Stadler dodá další vlakotramvaje na jih Maďarska

Stadler Citylink pro provoz mezi městy Szeged a Hódmezővásárhely. Foto: Stadler RailStadler Citylink pro provoz mezi městy Szeged a Hódmezővásárhely. Foto: Stadler Rail

Mezi maďarskými městy Szeged a Hódmezővásárhely bude jezdit celkem dvanáct nových vlakotramvají Citylink od společnosti Stadler. Maďarský státní dopravce MÁV-Start

Mezi maďarskými městy Szeged a Hódmezővásárhely bude jezdit celkem dvanáct nových vlakotramvají Citylink od společnosti Stadler. Maďarský státní dopravce MÁV-Start se domluvil se švýcarským výrobcem Stadler na uplatnění opce na další čtyři jednotky.

Jde o opci ze smlouvy podepsané v roce 2017, podle které měl Stadler dodat celkem osm jednotek. Na jihu Maďarska vzniká nový dopravní systém, který má přilákat do veřejné dopravy více lidí. Využívá především trať Szeged-Békéscsaba, tramvajovou trať v Szesgedu a současně dochází k vybudování tratí v Hódmezővásárhely.

Podobné systémy nejsou ve světě příliš běžné, známý je provoz například v Karlsruhe. V Česku se o podobném modelu uvažovalo v Libereckém kraji, projekt Regiotram Nisa nakonec skončil u desítek milionů korun za zbytečné studie.

Prvních osm jednotek má jezdit od podzimu příštího roku, kdy bude trať dokončena, dodávky z opce jsou naplánovaný na léto 2022. Soupravy mají jezdit zpočátku ve dvacetiminutovém taktu, po dodávce dalších čtyř jednotek po čtvrthodině. Vlakotramvaje budou jezdit pod stejnosměrným proudem s napětím 600 V na tramvajových tratích, na samotné železniční trati pak na naftu. Každá jednotka má dva motory s výkonem 390 kW. Jednotky jsou 37,2 metru dlouhé, 2,65 metru široké a nízkopodlažní.

 

Tagy Citylink Hódmezővásárhely Maďarsko MÁV - Start Stadler Stadler Rail Szeged tramvajovlak
56 komentářů