Horní Rakousko ukázalo podobu nové vlakotramvaje pro Linec, vyjet má v roce 2026

Podoba vlakotramvaje pro Linec. Foto: Schiene OÖPodoba vlakotramvaje pro Linec. Foto: Schiene OÖ

Nová vozidla jsou ze společné zakázky šesti rakouských a německých objednatelů.

Hlavní město Horního Rakouska rozšíří od roku 2026 svoji kolejovou veřejnou dopravu o projekt vlakotramvaje. Projekt nazvaný jako Regional Stadtbahn Linz propojí linecké hlavní nádraží (Linz Hbf) se stanicí Mühlkreisbahnhof na levém břehu Dunaje. Celý projekt vyjde na 667 milionů eur.

V projektu došlo tento týden k dalšímu posunu: je již jasná finální podoba nových souprav pro tuto trasu. Jde o vlakotramvaje z platformy CityLink, které dodá Stadler Rail ze svého závodu ve španělské Valencii. Stadler se k zakázce dostal v roce 2022 díky společné zakázce šest dopravců z Rakouska a Německa.

Největší evropskou vlakotramvajovou zakázku získal Stadler. Dodá až 504 vozidel do Německa a Rakouska

Nové vlakotramvaje budou kombinovat modrou barvu typickou pro vlaky S-Bahn v Horním Rakousku s červenou a bílou. První soupravy mají vyjet v roce 2026, pořizovací náklady na 20 tříčlánkových vozidel jsou 125 milionů eur. Budou mít kapacitu 94 míst k sezení a 134 ke stání.

Celá stavba má vyjít na 667 milionů eur, novou trať má využít denně 40 000 lidí. Na stavbě se budou podílet město Linec, Horní Rakousko a federální vláda. Ta přislíbila zaplatit polovinu nákladů. Trasa povede po novém mostě přes Dunaj, který byl otevřen v roce 2021. Projekt je kompletně popsán na stránkách Schiene OÖ.

Trasa budoucí vlakotramvaje Regional Stadbahn Linz. Foto: Schiene OÖ

Tagy Citylink Linec Linz Regional Stadtbahn Linz Schiene OÖ Stadler Rail vlakotramvaj
52 komentářů