Správa železnic zachrání výtopnu v Litomyšli

Vodárna v Litomyšli. Foto: Správa železnicVodárna v Litomyšli. Foto: Správa železnic

Město bude se Správou železnic hledat využití budovy.

Ze seznamu drážních budov, kterým hrozí demolice, zmizela první stavba. Generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda se dnes dohodl se starostou Litomyšle Danielem Brýdlem, že nebudou bourat místní výtopnu s vodárnou. O její záchranu dlouhodobě usilují železniční nadšenci.

Svoboda to dnes uvedl na Twitteru. „Shodli jsme se, že jak Správa železnic, tak město Litomyšl mají zájem na další existenci této budovy. Nyní Správa železnic objekt očistí od pozdějších nepůvodních přístaveb, zkultivuje také okolí této zajímavé stavby a budeme dále ve shodě jednat o jejím možném využití veřejností, například otevření pro jednorázové akce a výstavy ve městě,“ řekl Brýdl.

„Objekt vodárny zůstane v majetku Správy železnic. Počítá se s ubouráním nepůvodních přístavků,“ řekla mluvčí Správy železnic Radka Pisturiosová. Letos Správa železnic počítá s nezbytnými zajišťovacími pracemi.

Objekt vodárny a remízy se ocitly na seznamu budov k nacenění pro demolici. Podle Pistoriusové to souvisí s bouráním nepůvodních přístavků.

Tagy demolice drážních budov Litomyšl Správa železnic Výtopna Litomyšl
26 komentářů