Česká Metuje uhájila nádražní toalety před demolicí, jedná o odkupu budovy

Objekt toalet v České Metuji.Objekt toalet v České Metuji.

Obec řeší, jak by mohla zpřístupnit čekárnu v nádraží. Čeká na nabídkovou cenu od Správy železnic.

Obec Česká Metuje uspěla se svým protestem proti bourání samostatně stojících toalet na zdejším nádraží. Původně měly jít společně s dalšími objekty v majetku Správy železnic zejména v Královéhradeckém kraji k zemi. Se Správou železnic jedná nyní o odkupu nejen tohoto objektu, ale i výpravní budovy. Ta je z části nevyužitá.

Nádraží představuje kus života našich občanů, objekty jsou v relativně dobrém stavu a přišlo nám škoda, že by se bouralo. Požádáme oficiálně Správu železnic o odkup, čekáme na stanovení ceny,“ řekl starosta obce Josef Cibulka. Budova leží na trati 027 ze Starkoče do Broumova a Meziměstí.

Jeho dopis Správě železnic je součástí zadávací dokumentace na demolici objektů. Ta obsahuje většinou objekty již ve velmi zchátralém stavu, toalety v České Metuji patří mezi ty zachovalejší. Podle mluvčí Správy železnic Radky Pistoriusové se budova po nesouhlasu obce ocitla na seznamu omylem.

Všechny dotčené obce jsme oslovili s žádostí o vyjádření, přestože v těchto případech není povinností vyžadovat souhlas, pokud nejsou obce přímými účastníky stavebního řízení. Tímto krokem je informujeme o našem záměru. V případě České Metuje došlo k pochybení našeho zaměstnance, který přestože obec vyjádřila nesouhlas, žádal se Drážní úřad o povolení k odstranění stavby,“ vysvětlila Pistoriuosová. Potvrdila, že s obcí jednají o dalším postupu.

Obec teď čeká, jakou cenu Správa železnic navrhne. Samotná výpravní budova je nyní veřejnosti nepřístupná, horní patro má nájemníky. Spodní část je uzamčena. „Rádi bychom tam obnovili nějakým způsobem čekárnu,“ plánuje starosta.

Za poslední dobu protesty obcí uchránily řadu nádražních budov před demolicí. Zachována byla například budova v Chotyni nebo Holešově, nedávno oznámila dohodu s obcí také Správa železnic v Převýšově.

Tagy Česká Metuje demolice drážních budov demolice nádražních budov Správa železnic trať 027 Starkoč - Broumov / Meziměstí
49 komentářů