Správa železnic vybrala firmu na demolici tří zastávek, vzniknou nové přístřešky

Zastávka Víchová nad Jizerou. Foto: al.trcka / Wikimedia CommonsZastávka Víchová nad Jizerou. Foto: al.trcka / Wikimedia Commons

Jde o objekty, o které obce neměly zájem.

Společnost Strabag Rail vyhrála soutěž na demolici tří železničních zastávek na území Libereckého kraje. Na místě stávajících výpravních budov vzniknou nové přístřešky.

Vítězství Strabagu vyplývá z informací v registru smluv. Za práce zaplatí Správa železnic 8,7 milionu, odhadovaná cena byla 9,4 milionu korun.

Pod zakázkou s názvem „Optimalizace přístřešků pro cestující“ jsou demolice stávajících výpravních budov v železničních zastávkách Bělá u Staré Paky, Krásný Les (u Frýdlantu) a Víchová nad Jizerou. „Jsou na konci své životnosti, ve špatném technickém stavu a nejsou již nikterak využívány,“ uvedla Správa železnic v zadávací dokumentaci.

Jako náhrada za demolici výpravních budov budou v rámci stavby zřízeny nové čekárenské přístřešky pro cestující, stojany na kola a v daném rozsahu provedena rekonstrukce zpevněných ploch. Ve všech dotčených zastávkách bude zřízen nový orientační systém.

Podle mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy došlo k jednání s obcemi, zda nemají o budovy zájem. „Obce neměly o převod zastávek zájem, naopak souhlasily s technickým řešením náhrady nevzhledných přístřešků,“ dodal Gavenda při vypsání soutěže.

Víchová nad Jizerou leží na trati Martinice v Krkonoších – Rokytnice nad Jizerou. „Zastávka Víchová nad Jizerou má azbestovou střechu a celý objekt je obložený azbesto-cementovými šablonami. Z hlediska životního prostředí je azbest hodnocený jako karcinogen a jeho likvidace podléhá legislativním omezením včetně dozoru hygieniků,“ dodal Gavenda. Bělá u Staré Paky je na trati z Jaroměře do Liberce. Zastávka Krásný Les není klasickou výpravní budovou, ale spíše přístřeškem. Leží na trati z Frýdlantu do Jindřichovic pod Smrkem.

Podobná výměna za nové přístřešky by měla proběhnout i na dalších místech. „V příštím roce by k obdobné náhradě přístřešků mělo dojít v Nectavě a Moravském Karlově,“ nastínil Gavenda.

Zastávka Víchová nad Jizerou. Foto: al.trcka / Wikimedia CommonsZastávka Bělá u Staré Paky. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czZastávka Krásný Les. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

 

Tagy 037 Liberec - Jindřichovice pod Smrkem demolice drážních budov demolice nádražních budov Správa železnic Strabag Rail trať 030 Liberec - Pardubice trať 042 Martinice v Krkonoších - Rokytnice nad Jizerou
71 komentářů