dkv-spojujeme

Údržba lokálek bez vlaků: Správa železnic vykazuje miliony i tam, kde nejsou vidět

Původní stav trati Děčín - Oldřichov u Duchcova, 24.2. 2021. Foto: Jan BeránekPůvodní stav trati Děčín - Oldřichov u Duchcova, 24.2. 2021. Foto: Jan Beránek

Náklady na tratě bez provozu v přepočtu na kilometr se mnohonásobně liší.

Správa železnic poprvé odhalila, kolik jí stojí údržba tratí, na kterých aktuálně není žádný pravidelný železniční provoz. O tabulku s náklady za loňský rok požádal deník Zdopravy.cz. Některé údaje jsou přitom pozoruhodné a pro zástupce samosprávy až neuvěřitelné. Například přes milion korun spolkla lokálka, kterou už není v terénu téměř vidět. Správa železnic podporuje návrh ministerstva dopravy a poslance ANO 2011 Martina Kolovratníka na takzvanou konzervaci dráhy.

Přehled nákladů na jednotlivé tratě vykazuje značné rozdíly v objemu vynaložených peněz. Například pětikilometrový úsek z Broumova do Otovic zastávky stál loni Správu železnic 412 tisíc, stejně dlouhá trať z Královce do Žacléře více než trojnásobek.

„Výsledná suma zahrnuje částky určené na trať, mosty, tunely (pokud na trati jsou), sdělovací a zabezpečovací techniku, budovy, elektrotechnická a energetická zařízení,“ vysvětlila mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová.

Podle dokumentu jsou bezkonkurenčně nejvyšší náklady na trať z Radejčína do Lovosic, kde nejezdí vlaky od roku 2013 kvůli sesuvu půdy ze stavby dálnice D8. Tato trať je ale specifická i nákladově: loni došlo k částečné obnově provozu do Chotiměře.

Neuvěřitelná data, říká hejtmanův náměstek

Druhou nejnákladnější tratí, kde nejezdí vlaky, je podle tabulky takzvaná Kozí dráha z Děčína do Oldřichova u Duchcova. Jen loni měla Správu železnic stát přes 7 milionů korun. Vlaky, i přes zájem společnosti KPT Rail, na trať ale nakonec nevyjely. Náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Řehák (Spojené síly pro kraj), který se snaží o obnovu provozu, označil data Správy železnic za neuvěřitelná. „Viditelně dochází jen k úpravě náletů. Žádná významná činnost tam neprobíhá, jsem tam každou chvíli,“ podotkl Řehák. Na trati loni probíhaly úpravy, které ale neměly vést k obnově provozu.

Podobný údiv vyvolala tabulka také na radnici v Mladoticích. Trať z Kralovic do Mladotic je dlouhodobě mimo provoz a zarůstá lesem. Místy už není v terénu ani viditelná. Podle Správy železnic ale loni spolkla údržba tohoto úseku přes milion korun. „Nevšiml jsem si, že by se na trati cokoliv dělo, zarůstá a chátrá dál,“ řekl starosta Jiří Záhrobský.

Lokálka Mladotice - Kralovice. Autor: Ivannah, Wikimedia Commons

Lokálka Mladotice – Kralovice.
Autor: Ivannah, Wikimedia Commons

Návrh zákona o dráhách počítá s tím, že by dlouhodobě nevyužívané tratě mohly být konzervovány. „Hledáme s ministerstvem dopravy cestu, jak dál s tratěmi, kde nejsou objednány výkony a bylo by škoda, aby stavba samotná zanikla,“ vysvětlil generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Návrh sklidil velkou kritiku zejména u krajů a obcí, se kterými nebyl projednán. Nejde přitom ani tak o samotný institut konzervace, ale o parametry pro jeho použití. Poslanci mají o návrhu jednat příští týden.

Přehled nákladů u tratí bez pravidelné dopravy za rok 2020

Heřmanův Městec – Chrudim město 1,423 milionu Kč

Broumov – Otovice zastávka 412 tisíc Kč

Královec – Žacléř 1,696 milionu Kč

Radejčín – Chotiměř – Lovosice 18,97 milionu Kč

Děčín hl. n. – Oldřichov u Duchcova 7,119 milionu Kč

Loket předm. – H. Slavkov-Kounice 541 tisíc Kč

Kralovice – Mladotice 1,015 milionu Kč

Dobronín – Polná 962 tisíc Kč

Čejč – Uhřice u Kyjova (prodáno k 31. 5. 2020) 130 tisíc Kč

Velká Kraš – Vidnava 505 tisíc Kč

Tabulka nákladů na tratě bez provozu. Foto: Správa železnic

Tabulka nákladů na tratě bez provozu. Pramen: Správa železnic

 

Tagy konzervace dráhy Správa železnic Top
315 komentářů