Po sedmi letech se vrátily vlaky do Oparenského údolí

První den provozu vlaků v Chotiměři po 7 letech. Foto: Jan BeránekPrvní den provozu vlaků v Chotiměři po 7 letech. Foto: Jan Beránek

Společnost AŽD Praha dnes zahájila provoz na nové turistické lince Ústeckého kraje. Nová linka T4 Litoměřice – Chotiměř vede Oparenským

Společnost AŽD Praha dnes zahájila provoz na nové turistické lince Ústeckého kraje. Nová linka T4 Litoměřice – Chotiměř vede Oparenským údolím, jednou z turistických atrakcí regionu. Mezi Lovosicemi a Chotiměří nejezdily vlaky od roku 2013, kdy došlo k sesuvu kvůli stavbě D8 a poškození trati. Úsek do Chotiměře je v provozuschopném stavu.

AŽD Praha na jeden z vlaků dnes nasadila mimořádně svoji „bardotku“ se dvěma vozy, jinak bude spojení zajišťovat motorová jednotka RegioSprinter s Wi-Fi, zásuvkami 230 V, s možností přepravy kol a kočárků. Jezdit bude o víkendech a svátcích sedmkrát denně.

„Těší mě, že se tento návrh společnosti AŽD podařilo zrealizovat a do oblíbených turistických linek přibyla další atraktivní linka. Věřím, že se cestující mají na co těšit,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jaroslav Komínek.

Správa železnic do oprav 9 km dlouhého traťového úseku Lovosice – Chotiměř investovala 13 milionů korun. „Práce mimo jiné zahrnovaly sanaci skal a částečné úpravy železničních přejezdů. Na zastávce Oparno byl opraven přístřešek, ve stanici Chotiměř došlo k obnově nástupišť a přístupové cesty k vlakům kolem výpravní budovy. Dále Správa železnic provedla výřez vegetace a výměnu některých pražců, Opravné práce jsou koordinovány s připravovanou investiční akcí, která následně obnoví provoz trati Řetenice – Lovosice v plném rozsahu,“ uvedl Martin Kašpar ředitel oblastního ředitelství Správy železnic.

Trať Řetenice – Lovosice je regionální jednokolejnou tratí vybudovanou v roce 1897. V červnu 2013 došlo mezi obcemi Dobkovičky, Velemín a Litochovice v Českém středohoří k sesuvu půdy, který těžce poškodil železniční trať. Dvousetmetrový úsek byl posunut o téměř čtyřicet metrů. V úseku Radejčín – Lovosice dnes zajišťuje přepravu cestujících náhradní autobusová doprava. To se do budoucna stane minulostí.

Ústecký kraj využil spuštění linky i k představení nového maskota Dopravy Ústeckého kraje: chameleona DUKáčka.

Po sedmi letech první osobní vlak v Chotiměři. Foto: Markéta FlochováPrvní den provozu vlaků v Chotiměři po 7 letech. Foto: Jan BeránekNový maskot Dopravy Ústeckého kraje. Foto: Markéta Flochová
Tagy AŽD Praha Doprava Ústeckého kraje T4 Top trať 097 Lovosice - Teplice Ústecký kraj
85 komentářů