Správa železnic spustila mobilní aplikaci. Datel bude hlásit mimořádnosti i polohu vlaku

Regionova na trati mezi Horní Cerekví a Pelhřimovem. Foto: Michal ChrástRegionova na trati mezi Horní Cerekví a Pelhřimovem. Foto: Michal Chrást

Zatím běží pilotní projekt, funkcionalit bude přibývat.

Správa železnic zahájila pilotní provoz své první mobilní aplikace pro cestující i fanoušky vlakové dopravy. Aplikace Datel navazuje na účet na síti X, kde Správa železnic informuje o mimořádnostech. V aplikaci by měli mít uživatelé informace o mimořádnostech, vlacích či železničních stanicích.

„V první fázi bude probíhat testování funkcí a dokončování designu,“ uvedla Správa železnic v tiskové zprávě.

Datel po roce fungování na síti X získal přes 3 000 sledujících. Aplikace funguje v systémech Android a iOS. Aplikace Datel integruje kromě živě aktualizovaných zpráv o mimořádnostech v provozu také všechny další funkce webové Interaktivní mapy Správy železnic – sledování polohy vlaků, informace o stanicích a zastávkách či podrobnosti o připravovaných, probíhajících i dokončených stavbách.

Mobilní aplikace Datel.

Mimořádnosti v provozu a aktualizace na stránkách staveb je díky aplikaci nyní možné odebírat přímo jako systémové notifikace. Nově si mohou uživatelé založit vlastní profil a uložené předvolby využívat v aplikaci Datel napříč svými zařízeními a brzy také na webové interaktivní mapě.

Pilotní provoz bude využit pro testování a sběr zpětné vazby od prvních uživatelů. Aktuálně také probíhá spolupráce se Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých ČR, díky níž ještě v první polovině letošního roku začne aplikace naplno sloužit také zrakově postiženým osobám.

Tagy DATEL Správa železnic
89 komentářů