Správa železnic prodává čtyři nádraží, dosud je nikdo nechtěl

Nádraží Dolní Poustevna. Pramen: SŽDCNádraží Dolní Poustevna. Pramen: SŽDC

Správa železniční dopravní cesty podniká další pokus, jak se zbavit čtyř nepotřebných nádražních budov. K závěru se chýlí především výběrové

Správa železniční dopravní cesty podniká další pokus, jak se zbavit čtyř nepotřebných nádražních budov. K závěru se chýlí především výběrové řízení na kupce velké staniční budovy v Dolní Poustevně ve šluknovském výběžku. Uzavírka nabídek byla 18. října.

SŽDC na dotaz, zda se přihlásil nějaký zájemce, neodpověděla. „Ve věci dosud nebylo rozhodnuto. Další nakládání s touto nemovitostí se bude odvíjet od výsledku veřejné soutěže,“ uvedla pouze obecně mluvčí železničářů Nela Friebová.

Správa železnic budovu nabízí za 2,1 milionu korun, v podmínkách soutěže nicméně zájemcům umožnila nabídnout i nižší cenu. Důvodem je zřejmě fakt, že zájemci se nehrnou. Před několika lety málem budovu právě za 2,1 milionu koupilo město, nakonec si to ale rozmyslelo.

U druhé výpravní budovy, která se nalézá v Horním Slavkově na Sokolovsku, mají zájemci čas na podání nabídek až do konce října. Správa železnic „nastřelila“ cenu 735 tisíc korun, i zde nicméně připouští nižší nabídky. Ani tuto budovu se v minulosti nepodařilo prodat.

Až do začátku ledna mají čas zájemci o bývalou nádražní budovu v Mnichovicích a Chrášťanech u Rakovníka. Podmínky k prodeji jsou na stránkách SŽDC.

„Pokud je prokázána nepotřebnost majetku pro SŽDC, musí s prodejem nejprve souhlasit Správní rada SŽDC a následně (na základě žádosti předložené k projednání do vlády prostřednictvím Ministerstva dopravy, přičemž součástí žádosti je i kladný výsledek mezirezortního připomínkového řízení) musí souhlas vyslovit i vláda ČR. Kupní smlouvu může SŽDC uzavřít až po vydání usnesení vlády,“ doplnila Friebová.

Dotaz deníku Zdopravy.cz k dalším chystaným prodejům nádraží ponechala SŽDC bez odpovědi. Jedno nádraží aktuálně kupuje obec Hevlín; ta ovšem budovu v Hevlíně získá s celou tratí z Hrušovan nad Jevišovkou.

Tagy nádraží prodej SŽDC Top
35 komentářů