Správa železnic přemýšlí, jak zrychlit trať z Pardubic do Svitav a Havlíčkova Brodu

Motorová jednotka 844 RegioShark na trati ze Žďárce u Skutče do Svitav v Květné. Foto: obeckrizanky.czMotorová jednotka 844 RegioShark na trati ze Žďárce u Skutče do Svitav v Květné. Foto: obeckrizanky.cz

Zpracovatel studie se má zaměřit i na řešení spojení z Pardubic do Chrudimi, kde se Správa železnic snaží marně prosadit Ostřešanskou spojku.

Spojení mezi Pardubicemi a Havlíčkovým Brodem a Svitavy by v budoucnu mohlo být rychlejší než dosud. Správa železnic (SŽ) vypsala soutěž na studii proveditelnosti, která má ukázat, zda by se vyplatilo tratě 238 a 261 modernizovat.

Vítěz soutěže s odhadovanou cenou 6,5 milionu korun má zpracovat studii, která má ukázat, zda by se vyplatilo trať upravit tak, aby došlo ke zkrácení jízdních dob a má prověřit možnosti modernizace celé trati. Termín pro podání nabídek je 23. listopadu.

Podle zadávací dokumentace má modernizace za pomocí zkrácení jízdních dob zvýšit konkurenceschopnost a atraktivitu železniční dopravy i snížit emise CO2. Zpracovatel studie má prověřit i možnost elektrizace, alespoň částečné.

Na trati se dlouhodobě mluví o úpravách zejména trati Pardubice – Chrudim, která dosud vede úvratí přes Rosice. Zrychlení už dlouho Správa železnic plánuje takzvanou Ostřešanskou spojkou. Pro ni ale stále nenašla dostatečnou podporu mezi obcemi, kterými by nová trať vedla.

Jednou z variant k prověření je i nalezení nové trasy pro toto spojení, která by umožnila jízdu bez úvrati. Na ostatních částech trati má dojít k prozkoumání mírných úprav ve stávající stopě, ke zrychlení má dojít především instalací nového zabezpečovacího zařízení včetně ETCS nebo modernizací přejezdů. Vítěz bude mít na zpracování studie 12 měsíců, dalších pět měsíců pak zabere příprava na projednání v centrální komisi ministerstva dopravy a zapracování připomínek.

Tratě 238 a 261. Foto: SŽ

Tratě 238 a 261. Foto: SŽ

 

Tagy Pardubice - Chrudim Správa železnic Trať 238 Pardubice - Havlíčkův Brod Trať 261 Žďárec u Skutče - Svitavy
213 komentářů