Správa železnic postaví v Radotíně novou výpravní budovu, stávající chce městská část

Vizualizace nové výpravní budovy stanice Praha - Radotín. Foto: Správa železnicVizualizace nové výpravní budovy stanice Praha - Radotín. Foto: Správa železnic

Ve stávající budově chce mít radotínská radnice zázemí pro městskou policii nebo úřad práce.

Součástí velké modernizace železniční stanice v Radotíně bude i vybudování nové výpravní budovy. Její vizualizaci představil na svém twitterovém účtu generální ředitel Správy železnic (SŽ) Jiří Svoboda. Stávající historická budova má ale zůstat, najde však jiné využití.

„Původním záměrem bylo zrekonstruovat stávající výpravní budovu, která je však pro potřeby Správy železnic příliš velká a nebyla by zcela využita,“ vysvětlil mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

O budovu ale projevila městská část Praha 16. I proto se Správa železnic rozhodla nakonec pro vybudování nové, menší a moderní výpravní budovy. Půjde o samostatnou stavbu, která není součástí stávající zakázky na modernizaci tratě ze Smíchova do Radotína.

Nová budova bude jižně od stávající. Bude mít rozměry 12 x 38 m. V novém objektu bude zázemí pro cestující, pokladny, veřejné toalety a doplňkové komerční prostory.

Podle starosty Radotína Karla Hanzlíka chce městská část stávající budovu z roku 1862 využít pro definitivní umístění místní služebny Městské policie. „V současné době sídlí v ulici K Starému hřišti v nevyhovujících UNIMO stavebních buňkách. Rovněž bychom zde chtěli umístit detašované pracoviště Úřadu práce ČR pro správní obvod Prahy 16,“ řekl Hanzlík. V přízemí chce městská část zachovat i část komerčních ploch. „O odkupu jednáme s hlavním městem Prahou, které se SŽ jedná i v jiných majetkových transakcích. Z uvedeného se jeví možnost nádraží získat formou směnné smlouvy,“ dodal Hanzlík.

Vizualizace nové výpravní budovy stanice Praha-Radotín. Foto: Správa železnicVizualizace nové výpravní budovy stanice Praha-Radotín. Foto: Správa železnicVizualizace nové výpravní budovy stanice Praha-Radotín. Foto: Správa železnicVizualizace nové výpravní budovy stanice Praha-Radotín. Foto: Správa železnicStanice Radotín se kompletně promění. Pramen: Správa železnicStanice Praha - Radotín, původní stav. Foto: ŠJů/Wikimedia Commons
Tagy Praha-Radotín Správa železnic Top Trať 171 Trať 171 Praha - Beroun
62 komentářů