Správa železnic opraví nádražní budovu ve stanici Žatec

Nádraží Žatec. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNádraží Žatec. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Dojde mimo jiné k obnově fasády a nápravě historicky nevhodných zásahů do vzhledu budovy.

Zchátralá nádražní budova ve stanici Žatec se v následujících letech dočká velké opravy. Správa železnic aktuálně vypsala tendr na stavební firmu, celkové investiční náklady předpokládá ve výši bezmála 90 milionů korun.

Práce potrvají do roku 2026 a budou rozděleny do několika etap. Budova, která byla postavena v roce 1873, dostane například novou střechu a fasádu, budou opraveny interiéry a zřízen bezbariérový přístup. Budova je od roku 2020 památkově chráněna, její vzhled se proto ani po opravě výrazně nezmění.

„Dojde k obnově fasády a nápravě historicky nevhodných zásahů do vzhledu budovy. Dále se obnoví původní střešní světlíky a odstraní nepůvodní přístavby. Kompletní opravou projde střecha, plášť budovy, nástupištní přístřešek a veřejně přístupné prostory včetně toalet. Bezbariérový přístup cestujících z ulice zajistí výtah,“ uvádí Správa železnic.

Revitalizace se dotkne i ploch v okolí nádražní budovy.

Výpravní budova stanice Žatec po rekonstrukci, vizualizace. Pramen: Správa železnicVýpravní budova stanice Žatec po rekonstrukci, vizualizace. Pramen: Správa železnicVýpravní budova v Žatci. Foto: Jan Koloc / Národní památkový ústavNádraží Žatec. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářRegioSprinter společnosti Die Landerbahn v Žatci. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLokomotiva 781.592 Sergej společnosti KDS v Žatci. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář
Tagy nádraží Žatec Správa železnic
24 komentářů