Soumrak kupé nastává i v Polsku. PKP Intercity promění za 3 miliardy 125 vozů na velkoprostorové

Modernizovaný vůz PKP Intercity. Foto: PKP IntercityModernizovaný vůz PKP Intercity. Foto: PKP Intercity

Polský státní dopravce do roku 2023 investuje do modernizace vozidel 7 miliard zlotých.

Polský státní dopravce PKP Intercity bude pokračovat v rozsáhlé modernizaci svých dálkových vozů. Se sdružením firem Pesa a Mińsk Mazowiecki podepsal kontrakt na úpravu celkem 125 osobních vozů v hodnotě 540 milionů zlotých (přes 3 miliardy korun).

Vyplývá to z tiskové zprávy polského dopravce. Modernizace proběhne současně s vyšším stupněm oprav, týká se osobních vozů typu 111A a 141A. Zakázku podepsali jen krátce poté, co skončila dodávka série 125 vagónů.

Poláci zakázku vnímají i jako způsob, jak podpořit místní ekonomiku v době koronavirové krize. „Je to velká injekce pro ekonomiku, která udrží tisíce pracovních míst. Je dobře, že investiční program PKP Intercity dál pokračuje,“ řekl Maciej Małecki, státní tajemník ministerstva státních aktiv.

Modernizace přinese i další velkou změnu pro cestující. Jde o další vozy s oddíly, ze kterých zmizí kupé a budou velkoprostorové. Přechod od oddílových vozů k velkoprostorovým je trendem na železnici několik posledních let. Dojde k doplnění klimatizace, zásuvek, wi-fi a nového informačního systému.

Modernizace je součástí velkého investičního programu PKP Intercity, v kterém chce dopravce do roku 2023 utratit za nové vozy 7 miliard zlotých. Po skončení programu v roce 2023 bude 80 % vlaků dopravce nových nebo po modernizaci, 94 % bude klimatizovaných.

Tagy Mińsk Mazowiecki Pesa Bydgoszcz pkp intercity velkoprostorové vozy
187 komentářů