SOR dodá čtrnáct autobusů pro vsetínskou MHD, těsně porazil MAN

Autobus SOR NBG 12. Foto: SOR LibchavyAutobus SOR NBG 12. Foto: SOR Libchavy

Společnost SOR Libchavy dodá celkem 14 autobusů na stlačený zemní plyn společnosti ČSAD Vsetín. Ta je nasadí pro provoz městské

Společnost SOR Libchavy dodá celkem 14 autobusů na stlačený zemní plyn společnosti ČSAD Vsetín. Ta je nasadí pro provoz městské hromadné dopravy ve Vsetíně. Na tuzemské poměry šlo o nezvykle konkurenční soutěž: do tendru podalo nabídku pět výrobců.

Vítězství SOR vyplývá z informací na profilu zadavatele. ČSAD Vsetín za plynové autobusy zaplatí méně, než očekávalo: celková cena bez DPH je 81,76 milionů korun, odhad byl 93,8 milionů korun. Nové autobusy mají být dodány do konce listopadu letošního roku, kontrakt je již podepsán. SOR dodá do Vsetína autobusy NBG 12.

Souboj o vítězství byl těsný: SOR nabídl cenu jen o 140 tisíc korun nižší než MAN. Rozdíl tak byl jen deset tisíc korun na autobus. V hodnocení byly i dražší nabídky od Scanie a Zlineru, který je distributorem Iveca. Do soutěže přišla i pátá nabídka od neznámého dodavatele, protože svoji nabídku stáhl, není v písemné zprávě zadavatele jeho jméno uvedeno.

Dopravce získá na nákup vozidel dotaci z Integrovaného operačního programu, pokryje 85 % nákladů. Vozidla podle něj budou vybavena vnitřním elektronickým vizuálním a akustickým systémem pro informování cestujících včetně nevidomých, kteří si pomocí speciálních ovladačů budou moci vyžádat ohlášení informací o lince ještě před nastoupením. Moderní odbavovací systém by měl přijímat i bankovní karty či QR kódy. Vsetín má s dopravcem uzavřenou smlouvu na provoz autobusů do konce roku 2029.

Tagy ČSAD Vsetín MAN NBG 12 SOR Libchavy SOR NBG 12 Top Vsetín
12 komentářů