Nové autobusy, o čtvrtinu více spojů, stejná cena. Vsetín chce dostat lidi z aut

MHD ve Vsetíně. Foto: FB Městského úřadu ve VsetíněMHD ve Vsetíně. Foto: FB Městského úřadu ve Vsetíně

Radnice navýší roční objem najetých kilometrů v MHD o 27 %, změní kompletně jízdní řády.

Vsetínská radnice zveřejnila nové jízdní řády, které mají začít platit ve městě od 1. ledna příštího roku. Novinkou ve městě má být taktová doprava a navýšení počtu spojů. Jízdné má zůstat stejné.

Kompletní návrhy jízdních řádů jsou na stránkách města. Podle vedení města mají změny zvýšit atraktivitu vsetínské MHD. Její provoz zajišťuje ČSAD Vsetín.

Všechny změny v MHD připravujeme s cílem, aby lidé při přepravě na území Vsetína preferovali hromadnou dopravu před osobní automobilovou a snížila se tak dopravní zátěž zejména v centru města,“ vysvětlil starosta Jiří Růžička.

Navýšení počtu spojů má podle Růžičky přinést zavedení taktového jízdního řádu. Na nejužívanějších linkách v pracovních dnech pojedou autobusy každých patnáct minut během špičky a každou půlhodinu mimo ni. „Na méně vytížených linkách by měly autobusy jezdit v pracovní dny každou hodinu,“ zmínil starosta.

Další velkou změnou je organizace samotných linek, každá pojede přes dva přestupní uzly: Dolní náměstí a autobusové nádraží. „Cestujícím tak usnadníme přestupy mezi jednotlivými linkami. Čekací doba v těchto uzlech by se měla pohybovat v rozmezí pěti až deseti minut. V důsledku uvedeného zavádíme přestupní jízdné s třicetiminutovou platností,“ dodal Růžička. Kvůli tomu dojde k přečíslování linek, název změní 28 zastávek.

Cestující poznají od ledna i další změnu. MHD ve městě bude zajišťovat celkem čtrnáct nových nízkopodlažních autobusů s pohonem na zemní plyn. Půjde o autobusy SOR.

Radnice navýší objem objednávaných kilometrů ze 630 na 800 tisíc ročně, což je nárůst o 27 %. Město ale nechce zdražit jízdné. Náklady na MHD mají stoupnout jen o 16 % ze současných 15,5 milionů korun ročně na 18 milionů korun za rok.

Tagy ČSAD Vsetín MHD Vsetín Top Vsetín
47 komentářů