Moravskoslezský a Olomoucký kraj propojí nová autobusová linka s návazností na vlak

Autobusové nádraží Kopřivnice. By Jan Polák - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=72800092Autobusové nádraží Kopřivnice. By Jan Polák - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=72800092

Kopřivnice, Příbor a Nový Jičín budou mít přímou návaznost na dálkové vlaky v Hranicích.

Moravskoslezský kraj vyslyšel volání některých měst po nové autobusové lince, která bude v Hranicích na Moravě (Olomoucký kraj) navazovat na dálkové vlaky. Linka povede do Hranic z Kopřivnice přes Příbor a Nový Jičín.

Radní Moravskoslezského kraje schválili zatím zkušební provoz na období od 1. ledna do 30. června 2021. Cílem je podle nich zajištění rychlého autobusového spojení na vlaky do Prahy, Brna a Vídně, po kterém volali starostové měst na Novojičínsku.

„Protože v tuto chvíli takové garantované spojení neexistuje a obce je potřebují, dohodli jsme se vyzkoušet pilotní projekt. Spuštění linky samozřejmě závisí také na tom, zda budou jezdit vlaky,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka.

Nové autobusové spojení objedná Moravskoslezský kraj u ČSAD Vsetín, které má s krajem smlouvu na zajištění veřejné linkové dopravy na Novojičínsku. Dodatečné náklady by se měly pohybovat okolo 3,7 milionu korun. „Dohodli jsme se, že zhruba 600 tisíc korun přispějí na její provoz také města Kopřivnice, Příbor a Nový Jičín,“ upřesnil Unucka.

Pokud pilotní provoz ukáže užitečnost nové linky, Moravskoslezský kraj projekt prodlouží.

Tagy autobusová linka ČSAD Vsetín Hranice na Moravě Kopřivnice Moravskoslezský kraj Novojičínsko Nový Jičín Příbor
53 komentářů