Smartwings získaly další čas. Soud prodloužil o měsíc moratorium, jednají o dvoumiliardovém úvěru

Boeing 737 MAX 8 OK-SWE 24. února v Praze před prvním letem po uzemnění. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 OK-SWE 24. února v Praze před prvním letem po uzemnění. Foto: Smartwings

Dopravce dluží přes sedm miliard korun, ukazuje žádost soudu.

Letecká společnost Smartwings bude další měsíc mimo ohrožení insolvence. Městský soud v Praze dnes vyhlásil na jeden měsíc moratorium na majetek firmy. Stejným způsobem byla firma před věřiteli chráněna speciálním zákonem posledních šest měsíců. Podle Smartwings firma finalizuje jednání o velkém úvěru se státní garancí.

Vyplývá to z dokumentu zveřejněného v insolvenčním rejstříku. „Po dobu trvání moratoria nelze vydat rozhodnutí o úpadku,“ uvedl soud ve svém usnesení. Vyhověl tak žádosti Smartwings, kterou poslal dopravce na soud před dvěma dny. K rozhodnutí došlo ve stejný den, kdy České aerolinie vstoupily do insolvenčního řízení.

Smartwings řeší situaci řádným moratoriem s podporou věřitelů,“ uvedla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková v tiskové zprávě ke vstupu Českých aerolinií do insolvenčního řízení. Podle dopravce je 60 % věřitelů pro pokračování moratoria. Smartwings podle návrhu dluží celkem 6,6 milardy kroun, závazky po splatnosti delší jak tři měsíce tvoří 3,7 miliardy korun.

Po celou dobu trvání mimořádného moratoria dlužník intenzivně jedná s bankovními věřiteli o poskytnutí nového financování, na kterém by se podíleli i akcionáři dlužníka, s Exportní garanční a pojišťovací společností, jedná s významnými věřiteli dlužníka o restrukturalizaci jejich pohledávek (částečné odpuštění dluhů, splátkové kalendáře), jedná o cílené veřejné podpoře se zástupci státu a provádí úsporná a restrukturalizační opatření při udržení vysokého standardu bezpečnosti letecké dopravy,“ uvádí se v návrhu.

Úvěr od českých bank, pomoc tuzemských akcionářů

Návrh konkrétně uvádí jednání o dvoumiliardovém úvěru se syndikátem českým bank, podle Smartwings bylo již dosaženo předběžné dohody. „V současné době probíhá dokončování úvěrové dokumentace na základě odsouhlasené předběžné dohody. Finanční prostředky z nového úvěrového financování budou dlužníkem použity částečně na úhradu jeho splatných dluhů a převážně na financování dalšího provozu do přelomu května a června, kdy očekáváme nástup letní sezóny,“ uvádí Smartwings.

Čeští akcionáři Smartwings jsou podle návrhu připraveni poskytnout firmě další peníze. „V nedávné minulosti již dlužníkovi poskytli akcionářskou půjčku ve výši zhruba 600 milionů korun,“ píše se v návrhu. Podle návrhu s prodloužením moratoria souhlasí téměř všechny financující banky.

Dokument současně uvádí, že firma už propustila 481 lidí, s 284 zaměstnanci se dohodla na neplaceném volnu. Z programu Antivirus od české vlády čerpala 77,6 milionu korun, z obdobného programu ve Francii 1,43 milionu eur.

Tagy moratorium smartwings Top
50 komentářů