Smartwings se vrátily k jednání o letech z regionů, cestovky už mají jasno

Boeing 737 letecké společnosti Smartwings na letišti v Karlových Varech Foto: Jan SlezákBoeing 737 letecké společnosti Smartwings na letišti v Karlových Varech Foto: Jan Slezák

DER Touristik i CK Čedok plánují lety se Smartwings ze všech regionálních letišť, dopravce je ve vyjádření opatrnější.

Největší tuzemské cestovní kanceláře i nadále počítají s leteckou společností Smartwings na letech ze všech českých regionálních letišť. Deníku to Zdopravy.cz to potvrdili mluvčí skupiny DER Touristik Jan Bezděk a CK Čedok Kateřina Pavlíková. Smartwings jsou ve svém vyjádření opatrnější a říkají, že o letech z regionů teprve vyjednávají.

Rozhodnutí opustit trojici českých letišť, konkrétně Pardubice, České Budějovice a Karlovy Vary, oznámily Smartwings na konci září. Oficiálně mělo jít o obchodní rozhodnutí společnosti. Mluvčí aerolinky Vladimíra Dufková tehdy uvedla, že Smartwings budou létat z letišť, kde mají dlouhodobě základny včetně technicko-provozního zázemí, a provozování letů z nich dává větší smysl.

„K jednání o provozu z regionálních letišť jsme se vrátili poté, co cestovní kanceláře přistoupily na prodloužení letní sezóny a navýšení počtu letů. I nadále zůstává naší hlavní bázi v Česku Letiště Praha, Brno a Ostrava,“ popsala aktuální situaci Dufková a později upřesnila, že vyjednávají s regionálními letišti.

Zájezdy se Smartwings v prodeji

V rezervačním systému cestovních kanceláří Fischer a Exim Tours už však lze zájezdy například z Pardubic se Smartwigs zakoupit. Jasno má i mluvčí skupiny DER Touristik, pod kterou obě CK patří.

„Mohu potvrdit, že jsme se Smartwings dohodli a budeme s nimi létat ze všech regionálních letišť,“ uvedl Jan Bezděk, mluvčí DER Touristik.

Podobně to vidí i cestovní kancelář Čedok. Její mluvčí Kateřina Pavlíková informovala, že pro odlety z regionálních letišť plánují spolupracovat jak s leteckou společností Smartwings, tak s dalšími dopravci, například s Corendon Airlines nebo bulharskou charterovou společností. V prodeji jsou všechny destinace, které na léto 2024 oznámili a které se prodávají už od poloviny srpna.

Letiště v Pardubicích, Karlových Varech i Českých Budějovicích očekávají v příští letní sezóně výrazný nárůst provozu do dovolenkových destinací. Poté, co byly publikovány původní zprávy o odchodu Smartwings, se všechna shodla, že krok dopravce příští sezónu neohrozí. Cestovní kanceláře novináře ujišťovaly o zajištění náhradních aerolinií a pokrytí všech plánovaných letů.

Tagy JCL Jihočeské letiště České Budějovice KLV Letiště Karlovy Vary Letiště Pardubice PED smartwings SW
37 komentářů