Škoda dodá finským drahám sedm jídelních dvoupodlažních vozů

Interiér restauračního vozu pro finské dráhy VR. Foto: Škoda TranstechInteriér restauračního vozu pro finské dráhy VR. Foto: Škoda Transtech

Společnost Škoda Transtech ze skupiny Škoda Transportation získala další zakázku na finském trhu. Finským státním železnicím VR dodá sedm nových

Společnost Škoda Transtech ze skupiny Škoda Transportation získala další zakázku na finském trhu. Finským státním železnicím VR dodá sedm nových jídelních vozů. Celková hodnota kontraktu je zhruba 600 milionů korun.

Novou zakázku oznámila Škoda Transportation v tiskové zprávě. Vozy budou uvedeny do provozu v letech 2021-2022, vyrábět se budou ve finském Kajaani.

Daří se nám posilovat naše postavení na skandinávském trhu jakožto přední dodavatel kolejových vozidel. Jsme rádi, že díky této zakázce budeme nadále pokračovat v naší spolupráci s finskými drahami, které mají ve své flotile více než 290 škodováckých vagónů,“ říká Petr Brzezina, předseda představenstva a prezident skupiny Škoda Transportation.

Transtech už dříve ještě vyrobil pro finské dráhy 26 jídelních vozů. Všechny typy vozů jsou koncipovány jako tlakotěsné, díky tepelné izolaci umožňují provoz až do -35 stupňů Celsia. Tlakotěsné jsou i přechodové uličky, díky nimž je pohyb mezi vagóny pohodlný a bezpečný.

Vozidla splňují TSI a jejich maximální rychlost je 200 km/hod. Všechny vozy mají silnou hliníkovou konstrukci, která je navržena dle platných bezpečnostních norem tak, aby deformační zóny v případě nehody pohltily důsledky střetnutí a prostor pro cestující zůstal uchráněn následků kolize.

Zákazníci oceňují naše restaurační služby a jejich popularita roste – v posledních několika letech o 20 %. Současně pokračujeme ve zvyšování kapacity našich vozů včetně restauračních. Od roku 2015 jsme investovali do obnovy vozů 235 milionů Euro,“ říká Maisa Romanainen, viceprezidentka Finských státních drah VR.

Restaurační vozy ze Škody Transtech nabízejí kompletní servis pro pasažéry. Součástí restauračního oddílu ve spodním podlaží vozu jsou kuchyně, prodejní pult a jídelna. Na jednom konci vozu je umístěna kavárna, která nabízí otevřený prostor pro setkání cestujících a zároveň může být místem pro kulturní program. Na druhém konci vozu je umístěn kiosek, který zároveň zajišťuje obsluhu horního podlaží. Oddíl pro cestující v horním podlaží je možné využít i jako konferenční místnost až pro 41 osob,“ dodal Zdeněk Majer.

Interiér restauračního vozu pro finské dráhy VR. Foto: Škoda TranstechInteriér restauračního vozu pro finské dráhy VR. Foto: Škoda TranstechInteriér restauračního vozu pro finské dráhy VR. Foto: Škoda TranstechInteriér restauračního vozu pro finské dráhy VR. Foto: Škoda TransportationHorní paluba restauračního vozu. Foto: Škoda TranstechŘídící vůz pro soupravu, na které budou nové restaurační vozy nasazovány. Foto: Škoda TranstechŘídící vůz pro soupravu, na které budou nové restaurační vozy nasazovány. Foto: Škoda Transtech
Tagy jídelní vůz Škoda Transportation Škoda Transtech VR
29 komentářů