Škoda je v Lotyšsku vítězem tendru na dodávku 32 vlaků za 6,2 miliardy

Původní vizualizace nových elektrických jednotek pro lotyšské železnicePůvodní vizualizace nových elektrických jednotek pro lotyšské železnice

Škoda Vagonka ze skupiny Škoda Transportation míří za velkou zakázkou v Pobaltí. Lotyšské dráhy (Pasažieru vilciens) napodruhé vyhlásily českého výrobce

Škoda Vagonka ze skupiny Škoda Transportation míří za velkou zakázkou v Pobaltí. Lotyšské dráhy (Pasažieru vilciens) napodruhé vyhlásily českého výrobce vítězem tendru na dodávku 32 elektrických jednotek. Hodnota zakázky včetně zbudování depa, dodávky náhradních dílů a vyškolení zaměstnanců činí téměř 242 milionů eur (cca 6,2 miliardy korun).

Lotyšské dráhy to dnes oznámily v tiskové zprávě, mluvčí vagonky Michal Tobrman to potvrdil. „Ukazuje se, že Škoda Vagonka nabídla ekonomicky a technicky nejlepší řešení,“ uvedl Tobrman. Podle něj je Škoda připravena podepsat smlouvu a začít pracovat na výrobě vlaků. To ale nemusí jít hladce.

Rozhodnutí dopravce přišlo po zkoumání lotyšským antimonopolním úřadem, na který se Škoda a další uchazeči obrátili. Dopravce původně vyhlásil vítězem Talgo, nabídky ale musel dle rozhodnutí úřadu znovu přehodnotit, zejména pokud jde o provozní náklady. Konkurenty Škody v tendru jsou vedle Talga ještě CAF a Stadler. Nyní mají desetidenní lhůtu na odvolání.

Vlaky by měly být dodány v letech 2020 až 2023. Lotyši s nimi počítají na paprskovité trasy z Rigy směrem na města Aizkraukle, Tukums, Skulte a Jelgava.

Skupina Škoda Transportation ale neslaví v Lotyšsku jen úspěchy. Aktuálně řeší spor s Rižským dopravním podnikem o pozdní dodávku tramvají.

Tagy elektrické jednotky Lotyšsko Škoda Vagonka Top
41 komentářů