Slovenský dopravce ZSSK hledá dodavatele elektrických jednotek pro provoz na východě

Čelní vůz elektrické jednotky Škoda pro ZSSK. Pramen: Škoda TansportationČelní vůz elektrické jednotky Škoda pro ZSSK. Pramen: Škoda Tansportation

(aktualizováno 10:36) Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypsala soutěž na dodávku vlakových jednotek v předpokládané hodnotě 169,5 milionu eur (4,6 miliardy

(aktualizováno 10:36) Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypsala soutěž na dodávku vlakových jednotek v předpokládané hodnotě 169,5 milionu eur (4,6 miliardy Kč). V podobných dřívějších tendrech uspěla i česká skupina Škoda Transportation. Vlaky budou jezdit na východě Slovenska.

ZSSK hodlá vybrat firmu, která mu dodá devět elektrických jednotek s opcí na dalších 11 souprav. Nové vlaky budou určeny pro regionální provoz na všech elektrifikovaných tratích Slovenska, mají být schopné jet až 160 km/h.

ZSSK v úterý v tiskové zprávě uvedla, že nové jednotky budou dvousystémové a nasadí je na tratě na východě Slovenska. Jezdit mají hlavně na tratích Košice – Lipany – Plaveč, Košice – Trebišov a Košice – Michaľany – Čierna n/ Tisou. Termín podání nabídek je do 18. prosince 2020.

Nejdůležitějším kritériem při vyhodnocování nabídek bude cena. Další body mohou zájemci získat například za přepravní kapacitu souprav, za nízké náklady na provoz a údržbu jednotek či za harmonogram dodávek.

Nové jednotky mají být klimatizované s kapacitou nejméně 300 míst pro sedící. Budou vybaveny wi-fi připojením na internet či informačním systémem, součástí má být kamerový systém nebo systém na sčítání cestujících. Jednotky musí umožňovat přepravu jízdních kol či kočárků.

První dvě elektrické jednotky bude muset vítěz soutěže dodat do dvou let od podpisu kupní smlouvy. Podle podmínek tendru musí mít každá souprava alespoň 300 míst k sezení. Zakázku hodlá ZSSK financovat i z fondů EU.

ZSSK už v minulosti nakupovala vlakové soupravy pro regionální dopravu. Například předloni konsorcium firem Škoda Transportation a slovenské ŽOS Trnava získalo od ZSSK kontrakt v hodnotě 160 milionů eur (4,4 miliardy Kč) na dodávku 25 elektrických vlakových jednotek ve dvou provedeních. Česko-slovenské konsorcium v tehdejším tendru zvítězilo nad švýcarskou společností Stadler.

ČTK + Zdopravy.cz

Tagy elektrické jednotky Top ZSSK
65 komentářů