Škoda Transportation má Rize platit za pozdě dodané tramvaje

Tramvaj Škoda ForCity Alfa, Riga. Autor: Škoda TransportationTramvaj Škoda ForCity Alfa, Riga. Autor: Škoda Transportation

Rižský dopravní podnik kvůli nedodrženým termínům dodávek tramvají a trolejbusů požaduje po českém výrobci Škodě Transportation pokutu 5,6 milionu eur

Rižský dopravní podnik kvůli nedodrženým termínům dodávek tramvají a trolejbusů požaduje po českém výrobci Škodě Transportation pokutu 5,6 milionu eur (cca 144 milionů korun). Informoval o tom dnes deník E15. Stejnou informaci přinesla už před několika dny i lotyšská veřejnoprávní média.

Plzeňská strojírna nedodala včas třináct z dvaceti tramvají ForCity Alfa. Její dceřiná společnost Škoda Electric nestihla včas dodat 45 ze sta trolejbusů 27 Tr. Škoda má pokutu zaplatit do 20. února, pro případ nezaplacení hrozí dopravce soudem.

Podle mluvčí Škody Lubomíry Černé je nyní prioritou dokončení dodávek. Výrobce prý s lotyšskými partnery jedná. „Během tohoto setkání jsme také oznámili, že jsme připraveni zřídit servisní středisko v Rize, včetně konsignačního skladu náhradních dílů,“ uvedla Černá.

Většina zbývajících objednaných tramvají a trolejbusů je podle ní už vyrobena. „Naše společnost je připravena po dohodě se zákazníkem tato vozidla začít předávat,“ doplnila mluvčí. Škoda Transportation dodala v minulých letech do Rigy 33 tramvají, které jsou nyní v provozu s cestujícími, a přes 200 trolejbusů.

Jak informoval na konci roku Český rozhlas, Škoda je kvůli lotyšským zakázkám vyšetřována v souvislosti s korupcí. Rozhlas s odvoláním na soudní dokumenty uvedl, že vyšetřovatelé mají podezření na úplatek pro zástupce rižského dopravního podniku, který měl činit 800 tisíc eur. Tamní policie rovněž kvůli kauze zadržela oblastního ředitele firmy Škoda Transportation Vladislava Kozáka.

Tagy Lotyšsko pokuta Riga Škoda Transportation
11 komentářů