Škoda dodá na východní Slovensko devět elektrických jednotek za dvě miliardy

Elektrické jednotky Panter pro Žilinský a Trenčínský kraj. Foto: ZSSKElektrické jednotky Panter pro Žilinský a Trenčínský kraj. Foto: ZSSK

Zakázka zahrnuje i opci na dodání dalších 11 vlaků. Škoda v tendru přetlačila společnost Stadler Bussnang.

Skupina Škoda Transportation (ve sdružení se ŽOS Trnava) získala od státní Železniční společnosti Slovensko (ZSSK) další zakázku na regionální elektrické jednotky. ZSSK to oznámila v tiskové zprávě. Nové vlaky zamíří na východní Slovensko, dodány mají být do konce roku 2023. Hodnota zakázky je 76 milionů eur (přes 1,9 miliardy Kč).

Nové škodovácké vlaky (známé jako RegioPanter) budou nasazeny na tratě Košice – Lipany – Plaveč, Košice – Michaľany – Třebišov a Košice – Michaľany – Čierna nad Tisou. Půjde o stejné vlaky, jaké Škoda ve spolupráci se ŽOS Trnava aktuálně dodává pro regionální dopravu v Žilinském a Trnavském kraji. Tam si ZSSK objednala 25 vlaků za 160 milionů eur (cca 4 mld. Kč). Z této zakázky bylo dodáno zatím 18 vlaků.

„Do vozového parku našich železnic opět přibydou nové ekologické elektrické jednotky, které umožní bezpečnější a pohodlnější cestování, tentokrát na tratích východního Slovenska. Projektem pokračujeme v úspěšné dlouhodobé slovensko-české spolupráci,“ uvedl předseda představenstva ZSSK Roman Koreň.

Jednotky budou nízkopodlažní s minimální kapacitou 300 míst k sezení pro cestující 2. třídy. Provozní rychlost bude až 160 km/hod. Vlaky budou mít například také klimatizaci, Wi-Fi, vnitřní i vnější kamerový systém, elektrické i USB zásuvky a informační systém pro cestující. Drtivou většinu nákladů pokryje evropská dotace.

Zakázka zahrnuje i opci na dodání dalších 11 vlaků. Vítězné konsorcium předložilo podle Koreně výrazně lepší nabídku než druhý účastník soutěže, švýcarská společnost Stadler Bussnang. Kontrolu tendru už ukončil slovenský úřad, který dohlíží na veřejné zakázky (ÚVO).

Tagy elektrické jednotky RegioPanter Škoda Transportation slovensko ZSSK
79 komentářů