Škoda dokončila první svařenec vozu pro varšavské metro

První hotový svařenec vozu pro varšavské metro. Pramen: Škoda VagonkaPrvní hotový svařenec vozu pro varšavské metro. Pramen: Škoda Vagonka

Nové vozy českého výrobce pro varšavské metro už se v Ostravě rýsují.

V ostravské Škodě Vagonka, která patří do skupiny Škoda Transportation, už se začínají rýsovat první nové vozy pro varšavské metro. Dokončení prvního svařence oznámil na twitteru šéf Vagonky Martin Bednarz. První vlak by měl být dodán do 20 měsíců od podpisu smlouvy, na naplnění celé zakázky má strojírna 53 měsíců.

Nové metro pro Varšavu, vizualizace. Pramen: Škoda Transportation

Nové metro pro Varšavu, vizualizace. Pramen: Škoda Transportation

Podpisu smlouvy s dopravním podnikem Metro Warsawskie se Škoda dočkala letos v lednu po více než dvouletém výběrovém procesu a soudních peripetiích. K soudům věc pohnali konkurenti. Základní smlouva zní na 37 souprav metra, dopravce může následně využít opci na dalších osm souprav. V případě naplnění smlouvy i s opcí se bude hodnota zakázky blížit v přepočtu osmi miliardám korun.

Nové šestivozové soupravy pro Varšavu pojmou až 1500 cestujících. Jejich maximální rychlost bude 90 kilometrů za hodinu. Škodovácké vlaky by měly zajistit provoz na nové (ve Varšavě druhé) lince metra, která slouží od roku 2015. Podle dřívějších zpráv polských médií jde o vůbec největší zakázku na vozidla v historii varšavského metra. V předchozích tendrech zvítězily Alstom a Siemens.

Tagy metro Varšava Metro Warsawskie Škoda Vagonka
12 komentářů