Varšava nevyužije opci na další soupravy metra od Škody, dodávky skončí na 37 vlacích

Nové metro Varsovia od Škody. Zdroj: Facebook.com - Metro WarszawskieNové metro Varsovia od Škody. Zdroj: Facebook.com - Metro Warszawskie

Ještě letos dodá Škoda Transportation do Varšavy i zbytek z celkového počtu 37 souprav, dodávány jsou v intenzivním tempu tří až čtyř za měsíc.

Dopravní podnik Metro Warszawskie nevyužije opci na dokoupení osmi souprav Varsovia od Škody Transportation. Informoval o tom portál Transport Publiczny. Ještě do konce tohoto roku bude do Varšavy dodán zbytek z finálního počtu 37 vlaků. Aktuálně jich v polském hlavním městě jezdí šestnáct, dodávány jsou v tempu tří až čtyř za měsíc.

Za případné soupravy zahrnuté v opci chtěl výrobce údajně více peněz, za smluvní ceny je totiž kvůli ovlivnění pandemií i válkou na Ukrajině nebyl schopen dodat. Lhůta pro uplatnění opce byla navíc už několikrát prodloužena, vypršela na konci června.

„Po provedených analýzách bylo rozhodnuto upustit od využití opce,“ uvedla Anna Bartoń, mluvčí společnosti Metro Warszawskie.

Největší zakázka na vozidla v historii varšavského metra

Hodnota kontraktu i s opcí se původně blížila osmi miliardám korun. Podle dřívějších zpráv polských médií jde o vůbec největší zakázku na vozidla v historii varšavského metra. V předchozích tendrech zvítězily firmy Alstom a Siemens.

Nové šestivozové soupravy pro Varšavu pojmou až 1 500 cestujících. Vlaky mají celkem 230 míst k sezení, z toho 33 míst v čelních vozech a 41 ve voze mezi nimi. Jejich maximální rychlost je 90 kilometrů za hodinu. Jsou plně průchozí, vybaveny celkem 46 informačními displeji o jízdě vlaku a zastávkách. Určeny jsou na prodlouženou linku M2, kde nahrazují nejstarší vozy typu 81-71 a 81-57.

Nový vlak varšavského metra od Škody. Pramen: Metro WarszawskieNová souprava metra pro Varšavu. Pramen: Škoda TransportationNová souprava metra pro Varšavu. Pramen: Škoda TransportationNová souprava metra pro Varšavu. Pramen: Škoda TransportationNová souprava metra pro Varšavu. Pramen: Škoda TransportationNová souprava metra pro Varšavu. Pramen: Škoda Transportation
Tagy metro Varšava Metro Warszawskie Škoda Transportation Varsovia
31 komentářů