Varšava v roce 2050: Hlavní město chystá tři nové trasy metra, v plánu jsou nové tramvajové tratě

Stanice metra Bródno. Foto: Metro WarszawskieStanice metra Bródno. Foto: Metro Warszawskie

Délka celé sítě metra by se měla zvýšit ze 41,5 km na 113 km. Počet stanic se rozšíří na 103.

Vedení polského hlavního města představilo výhled rozvoje veřejné dopravy do roku 2050. Dokument zahrnuje místo aktuálních dvou linek metra hned pět, tedy tři nové. Díky tomu bude více než polovina obyvatel Varšavy bydlet v docházkové vzdálenosti od metra maximálně 15 minut. Součástí plánů jsou také nové tramvajové trasy.

Téměř 60 % obyvatel Varšavy využívá veřejnou dopravu. Přes 90 % je s ní spokojeno. Jsme na to hrdí a počítáme s jejím dalším rozvojem. Chceme, aby metro zajíždělo do všech osmnácti obvodů hlavního města a aby do roku 2050 měla více než polovina obyvatel metro v dosahu kilometru chůze. A kam nepovede metro, dojedou tramvaje. Je nám blízká i filozofie patnáctiminutového města, aby všechny služby a záležitosti důležité pro obyvatele byly do 15 minut pěšky nebo městskou hromadnou dopravou,“ říká primátor Varšavy Rafał Trzaskowski.

Projekční práce na studii trvaly několik let. Délka celé sítě by se měla zvýšit ze 41,5 km na 113 km. Počet stanic se rozšíří na 103. Třetí linka metra se již projektuje. Varšava chce rovněž začít s přípravou čtvrté linky. Finance by měla mít přislíbeny z Evropské unie. Polská metropole se rozšíří také o nové tramvajové linky, kupříkladu na Zieloną Białołękę nebo na Gocław. Aktuálně probíhá stavba kolejí do Wilanowa, hotovo bude v příštím roce.

Budoucnost varšavského metra.
Zdroj: město VaršavaBudoucnost varšavského metra.
Zdroj: město VaršavaPlán dvoupatrové stanice ve Varšavě.
Zdroj: město Varšava

 

Tagy metro Varšava Metro Warszawskie Tramwaje Warszawskie varšava
64 komentářů