Silný vítr poničil malý železniční zkušební okruh, vlaky kvůli popadaným stromům nejezdí na dvou tratích

Popadané stromy na železničním zkušebním okruhu. Foto: VUZPopadané stromy na železničním zkušebním okruhu. Foto: VUZ

Popadané stromy poškodily trať a trakční vedení.

Včerejší silný vítr přinesl kromě zastavení provozu na více než dvacítce tratí i škody na zkušebním okruhu Výzkumného Ústavu Železničního (VUZ) v Cerhenicích.

Jeho provozovatel musel zastavit kvůli poškození trati a trakčního vedení provoz na malém zkušebním okruhu nejspíše až do pondělí. Na trať spadlo během odpoledne dvanáct stromů a došlo k poškození trati. „Provoz na malém železničním okruhu bude s ohledem na způsobené škody obnoven pravděpodobně až v pondělí. Věříme, že další vítr nebude tak destrukční,“ uvedl předseda představenstva Martin Bělčík.

Na velkém okruhu k takovým problémům nedošlo, kolem tratě nejsou stromy. VUZ ale z bezpečnostních důvodů snížil maximální povolenou rychlost pro zkoušky.

Během včerejšího dne došlo k zastavení provozu kvůli silnému větru a popadaným stromům na téměř třiceti tratích. Aktuálně zůstalo podle dat Správy železnic omezení na dvou tratích, kde pokračuje odstraňování padlých stromů: Budyně nad Ohří – Straškov (předpokládaný konec 18:00) a Kubova Huť – Lipka (12:00).

Popadané stromy na železničním zkušebním okruhu. Foto: VUZPopadané stromy na železničním zkušebním okruhu. Foto: VUZPopadané stromy na železničním zkušebním okruhu. Ilustrační foto: VUZ
Tagy padlý strom Správa železnic vítr vúž Výzkumný ústav železniční
23 komentářů