dkv-spojujeme

Správa železnic nemá odpovědnost za vykolejení vlaku na Jesenicku, rozhodl Nejvyšší soud

Srážka spěšného vlaku s padlými stromy 4. února 2014 u Jindřichova ve Slezsku. Autor: Drážní inspekceSrážka spěšného vlaku s padlými stromy 4. února 2014 u Jindřichova ve Slezsku. Autor: Drážní inspekce

Po šesti letech soudy uzavřely nehodu, kterou způsobil spadlý strom na trať.

Nejvyšší soud s konečnou platností potvrdil, že Správa železnic nenese odpovědnost za pád stromů na trať a následné vykolejení vlaku na Jesenicku. Soud odmítl dovolání Českých drah, které se domáhaly náhrady škody 1,1 milionu korun. Stromy padly kvůli silnému větru, Správa železnic tomu nemohla zabránit. Nejvyšší soud rozhodl už před časem bez veřejného jednání, nyní usnesení zpřístupnil ve své databázi.

Vlak narazil v roce 2014 v Jindřichově ve Slezsku do dubu, který spadl na koleje. České dráhy chtěly od Správy železnic uhradit náklady vynaložené na opravu drážního vozidla a mimořádné přesčasy strojvedoucích. Dopravce ale neuspěl ani u Obvodního soudu pro Prahu 1, ani u Městského soudu v Praze.

Podle odvolacího soudu vyplynulo z dokazování to, že Správa železnic dostatečně pečlivě kontrolovala průjezdnost trati. Spadlé stromy byly zdravé, mimořádné poryvy větru je vyvrátily i s kořenovými baly. Škoda tak vznikla vlivem neodvratitelné události, které Správa železnic nemohla preventivně zabránit a nezavinila ji.

V dovolání k Nejvyššímu soudu České dráhy ještě poukazovaly na to, že bezprostřední příčinou škody nebyl pád stromů, ale až následný nedbalý postup Správy železnic při organizaci drážní dopravy. Nejvyšší soud ale ponechal verdikt beze změn. „V takových případech jde o zásah ‚zvenčí‘, nikoliv o okolnost mající původ ve vlastním provozu,“ uvedl soud s odkazem na svá starší rozhodnutí.

Nehoda spěšného osobního vlaku se stala 4. února 2014. Nikdo se nezranil, řídící vůz ale vykolejil, a zastavil tak dopravu mezi Krnovem a Šumperkem. Správa železnic se hájila mimo jiné i tím, že její pracovníci daný úsek trati prozkoumali zhruba týden před nehodou a tehdy byly duby zdravé.

ČTK

Tagy České dráhy dřeviny padlý strom překážka na trati Správa železnic
87 komentářů