Šestimístný motocykl na LPG a rolba. „Veteránům“ z Prahy pomohly severočeské STK

Některá vozítka byla rovnou odtažena. Pramen: Praha.euNěkterá vozítka byla rovnou odtažena. Pramen: Praha.eu

Turistická doprava v samém centru Prahy představuje bizarní směs, která má ve většině případů jedno společné: porušování pravidel, vyhlášek a

Turistická doprava v samém centru Prahy představuje bizarní směs, která má ve většině případů jedno společné: porušování pravidel, vyhlášek a zákonů. Tak by se daly shrnout výsledky kontrol, které v uplynulých dvou měsících provedl magistrát ve spolupráci s policií a ministerstvem dopravy.

Kontroly se zaměřily na pseudohistorická vozidla, autobusy Hop On Hop Off a turistické vláčky. Výsledky jsou tristní, z 58 kontrolovaných vozidel obstála jen tři. Deseti vozidlům byla přímo na místě zakázána další jízda a vozidla byla odtažena odtahovou službou pro nebezpečné a ohrožující závady, jedno vozidlo zajistila kriminální policie pro nejasnou identifikaci (absence čísla VIN) a 22 vozidlům byla po provedení kontroly technického stavu zkrácena platnost technické kontroly na dobu 30 dnů. Během ní musí provozovatelé závady odstranit a absolvovat novou STK. Pokud tak neučiní, platnost kontroly zaniká zcela.

Konkrétně kontroly odhalily například podomácku svařovaný rám vozidla, ostré vyčnívající hrany na obvodu a na kolech, kola uchycená jedním šroubem, zpětná zrcátka z motocyklů, nefunkční světlomety, nefunkční stěrače a ostřikovače, chybějící pásy, nehomologované bezpečnostní zasklení a světlomety nebo zkrácená sedadla.

Pseudoveterány jsou navíc v registru různě vedeny, některé jsou zapsány jako traktor, sněžná rolba nebo šestimístný motocykl na LPG. Některé tyto kategorie nemusejí mít technickou kontrolu, ale nesmějí do běžného provozu. Magistrát dal proto také podnět ministerstvu dopravy, aby prošetřilo stanice technické kontroly, kterými uvedená vozidla prošla. Má jít o dvě STK v Ústeckém kraji. Řada pochybení se našla i u autobusů Hop On Hop Off, jeden turistický vláček zase překročil čtyřikrát povolené emise.

„Na Praze 1 nepodporujeme turistický balast, je to jeden z největších problémů, který v městské části máme. Doprava spojená s turismem zatěžuje pražskou památkovou rezervaci, oceňuji proto snahu o dodržování platných pravidel a omezení těchto nežádoucích fenoménů,“ uvedl radní pro dopravu Prahy 1 David Skála. Kontroly budou pokračovat do konce letní sezóny, podrobné výsledky chce město zveřejnit v průběhu října včetně dosavadního vyhodnocení podnětů na ministerstvo dopravy a zahájených správních řízení.

Tažení magistrátu proti „turistickému balastu“ se přitom dotkne i takzvaných pivních kol, jejichž zákaz se chystá.

Tagy kontrola magistrát praha pseudoveterány Top turistická doprava
84 komentářů