dkv-spojujeme

Letiště Praha bude mít do deseti let jednu centrální kontrolu pro oba terminály

Nové kontrolní stanoviště Letiště Praha v Terminálu 2. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNové kontrolní stanoviště Letiště Praha v Terminálu 2. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Pražské letiště Václava Havla plánuje velkou investici do jediného velkého kontrolního stanoviště, kudy by procházeli všichni cestující bez ohledu na

Pražské letiště Václava Havla plánuje velkou investici do jediného velkého kontrolního stanoviště, kudy by procházeli všichni cestující bez ohledu na cílovou destinaci. Centrální kontrola vznikne v prostoru mezi Terminálem 1 a Terminálem 2.

„Náš cíl je, abychom měli jednu kontrolu pro celé letiště, a to zhruba za sedm až deset let,“ řekl deníku Zdopravy.cz šéf letiště Václav Řehoř. S ministryní financí Alenou Schillerovou dnes slavnostně stříhal pásku před – už několik dní fungujícím – novým kontrolním stanovištěm v Terminálu 2. To vyšlo na zhruba 200 milionů korun; i díky automatickému vedení zavazadel obslouží ve stejném čase až o 40 procent více cestujících než dosavadní kontrola.

Nové kontrolní stanoviště Letiště Praha v Terminálu 2. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Nové kontrolní stanoviště Letiště Praha v Terminálu 2.
Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Na svém místě podle Řehoře zůstane právě sedm až deset let, než letiště zprovozní novou centrální kontrolu. „Její otevření je načasováno na dostavbu prstu E v Terminálu 2,“ zmínil Řehoř další velkou chystanou investici. Nový prst znamená rozlehlou přístavbu Terminálu 2, fakticky půjde o nový terminál. Celkový počet stojánek na letišti vzroste z dnešních padesáti na 75. V terminálu má vzniknout prostor až pro sedm odbavovacích ostrovů se 170 přepážkami.

Zhruba v roce 2026 má být zprovozněna i nová paralelní ranvej. Na konci příští desetiletky pak má zmizet i dělení terminálů na schengenský a neschengenský. Cestující budou směrováni podle dopravců a nikoliv podle cílových destinacích.

Nejbližší velkou investicí letiště je nicméně nová třídírna zavazadel za zhruba 1,2 miliardy korun.

Tagy bezpečnost kontrola letiště praha
1 komentář