S odkladem, ale přece. V sobotu začne sezona turistické železnice v Ústeckém kraji

Historický vůz společnosti KŽC Doprava. Pramen: Ústecký krajHistorický vůz společnosti KŽC Doprava. Pramen: Ústecký kraj

Příznivci turistických železničních linek v Ústeckém kraji se v sobotu dočkají zahájení letošní provozní sezony, která původně měla začít na

Příznivci turistických železničních linek v Ústeckém kraji se v sobotu dočkají zahájení letošní provozní sezony, která původně měla začít na některých tratích už 28. března. Kvůli virové nákaze ale musel být start odložen. Zahájení sezony oznámil kraj v tiskové zprávě.

Linky kraj provozuje pod označením T1 až T8, přičemž v číselné řadě chybí T4, což je Švestková dráha, na které kraj od prosince objednává celoroční dopravní obslužnost u společnosti AŽD Praha. Seznam tratí i s jízdními řády je na stránkách kraje.

Turisty přitom čeká jedna zásadní změna. Provoz na krušnohorské trati Chomutov – Vejprty (č. 137, turistická linka T7) bude letos poprvé zajišťovat společnost Die Länderbahn CZ, u které vlaky objednal Ústecký kraj. Dosud zde jezdily České dráhy.

Zahájení turistické sezóny chystá i Zubrnická museální železnice, která původně měla zahájit provoz v úseku Ústí nad Labem Střekov – Velké Březno – Zubrnice (linka T3) už 28. března. „S tím se otevřou také expozice v železničním muzeu na nádraží v Zubrnicích, minimuzeu v Lovečkovicích a v sobotu bude otevřena jedinečná technická památka parní vodárna na Střekově,“ uvedl statutární zástupce spolku Radek Kubala. První vlak vyjede ze Střekova v sobotu v 10:10, tradičním vozidlem je motorák M131 (Hurvínek). Podle Kubaly se návštěvníci mohou podívat podívat i na obnovu dalšího úseku do Lovečkovic.

Vedle zmíněných firem zajišťují turistické linky v Ústeckém kraji společnosti Railway Capital, KŽC Doprava a České dráhy.

 

Tagy turistické vlaky Ústecký kraj
44 komentářů