Sezona se rozjíždí. Hurvínek zamíří do Lednice, na Švestkovou dráhu vyjede pára

Historický motorák v Lednici. Autor: Josef VendolskýHistorický motorák v Lednici. Autor: Josef Vendolský

V Praze a okolí budou od soboty posíleny víkendové autobusové linky do turisticky atraktivních lokalit.

Milovníci výletů vlakem a příznivci železniční historie budou mít s příchodem května o poznání širší nabídku možných cílů. Po nedávném rozjezdu turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji se sezona v sobotu rozjede i na dalších místech.

Pravidelné nostalgické jízdy Českých drah se vracejí například na trať Břeclav – Lednice. Motorový vůz M131.1 „Hurvínek“ zde bude jezdit o víkendech a svátcích až do 5. září čtyřikrát denně. Ve dvou termínech (22. května a 11. září) se na trať vydá parní lokomotiva 475.1 „Šlechtična“, která potáhne historické vozy včetně restauračního.

České dráhy také po prodloužené zimní přestávce spouštějí službu ČD Bike, což je síť půjčoven kol. Fungovat bude celkem v 70 železničních stanicích, k letošním novinkám patří otevření nové půjčovny v Jeseníku či znovuotevření pobočky v Třebíči. Ve 22 pobočkách budou k dispozici i elektrokola. Sezona většiny půjčoven je plánovaná do 31. října.

Nezahálí ani ostatní dopravci. Na Švestkové dráze společnosti AŽD Praha bude na 1. máje k vidění parní vlak v čele s „Ventilovkou“ 431.0. „Pro posilové spoje v rámci Švestkové dráhy jsme se rozhodli na základě zvýšené poptávky po osobní dopravě v den státního svátku. Pojali jsme to ale trochu netradičně zařazením historického parního vlaku, který cestující zcela jistě potěší,“ uvedl generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle. Ve vlaku bude platit běžné jízdné integrované dopravy. To se týká i vlaků Die Länderbahn, které v sobotu zahajují sezonu na horské trati z Chomutova do Vejprt.

Stejný dopravce vyjíždí i na novou linku T9, která spojí Liberec s Mikulášovicemi. Přímé spojení k Národnímu parku České Švýcarsko bude zajištěno každý víkend až do konce října. Pro Mikulášovice půjde o druhou turistickou linku, před dvěma týdny začal jezdit Lužickohorský rychlík z Prahy společnosti KŽC Doprava.

Sezonu v sobotu zahájí například i úzkorozchodná Mladějovská průmyslová dráha.

V Praze a okolí budou od soboty posíleny víkendové autobusové linky do turisticky atraktivních lokalit středních Čech, například do Posázaví, na Štěchovicko, Kokořínsko, do oblasti Křivoklátu, Koněprus či Průhonic.

Tagy Top turistické vlaky železniční nostalgie
26 komentářů