Pětasedma má závadu, na parní jízdě do Lednice ji nahradí Skaličák

Parní lokomotiva 475.101. Pramen: FB ČD NostalgieParní lokomotiva 475.101. Pramen: FB ČD Nostalgie

O dalším postupu rozhodne revize technického stavu lokomotivy, která je naplánovaná na konec tohoto týdne.

Parní lokomotiva 475.101 zvaná Pětasedma (někdy Šlechtična) v sobotu 22. května příznivce železniční nostalgie na jižní Moravě nepotěší. České dráhy u ní 4. května zjistily závadu válce a nyní chystají velkou prohlídku mašiny. „Tato komplikace bohužel vyřadila lokomotivu z provozu,“ uvedly České dráhy na facebookových stránkách ČD Nostalgie.

Pára ale na trati z Břeclavi do Lednice přesto bude. Pětasedmu nahradí Skaličák (433.001) z roku 1948, uvedl mluvčí ČD Robert Pagan. Českodrážní muzeum dokončilo loni půlroční opravu kotle a vrátilo Skaličák zpět na Moravu.

O dalším postupu v případě lokomotivy 475.101 rozhodne revize technického stavu, která je naplánovaná na konec tohoto týdne.

Na trati z Břeclavi do Lednice začala sezona první květnovou sobotu. Pravidelné nostalgické jízdy Českých drah zajišťuje motorový vůz M131.1 zvaný Hurvínek; jezdí o víkendech a svátcích čtyřikrát denně až do 5. září. Ve dvou termínech (22. května a 11. září) jej měla nahradit právě Pětasedma s historickými vozy včetně restauračního.

Tagy České dráhy Parní lokomotiva 475.101 Top turistické vlaky železniční nostalgie
47 komentářů