Rychleji z Liberce do Drážďan. Sasko začalo se stavbou rychlejšího přivaděče k A4

Zahájení stavby dalšího úseku B178n. Foto: Sachcsen.deZahájení stavby dalšího úseku B178n. Foto: Sachcsen.de

Nová silnice bude hotová v roce 2025, k A4 chybí poslední úsek. Stavba má zpoždění přes 20 let.

Saská vláda začala s více než dvacetiletým zpožděním se stavbou dalšího úseku rychlostní silnice B178 mezi Žitavou a Niederoderwitz. Nová silnice má přinést rychlejší a bezpečnější napojení Žitavy i Libereckého kraje na německou dálnici A4 směrem do Drážďan.

Zhruba šest kilometrů dlouhý úsek vyjde Sasko na 40 milionů eur. Silnice B178 se zejména po dokončení nové silnice z Hrádku nad Nisou do Bílého Kostela stala jednou z tranzitních dálkových tras pro nákladní dopravce. První vozidla mají po silnici projet v roce 2025.

Trasa úseku B 178 před Žitavou. Foto: Sachsen.de

Trasa úseku B 178 před Žitavou. Foto: Sachsen.de

O nové silnici se mluví přes 30 let, už v roce 1999 začala stavba nového úseku od Žitavy. Dál se ale kvůli problémům s povolením dlouho nepohnula. Saský ministr dopravy Martin Dulig při zahájení stavby uvedl, že od silnice očekávají i větší rozvoj regionu kolem Žitavy.

Nová silnice bude vybudována se dvěma jízdními pruhy a třetím střídavým pro předjíždění. Součástí je i 61 metrů široký ekodukt pro přechod zvěře. Po dokončení bude zbývat poslední úsek B178 k dálnici A4 u Weissenbergu. Podle saské vlády by měl úsek letos získat stavební povolení.

Většina nové silnice B178 vznikla po roce 2000, celkem jde o necelých 50 kilometrů komunikace, která je částečně se čtyřmi jízdními pruhy nebo v širokém uspořádání 1+1 se střídavými předjížděcími pásy. Nahradila nepříliš kapacitní a směrově nevyhovující silnici přes Herrnhut. V Žitavě navazuje na nově vybudovanou silnici přes Polsko do Česka a dál na silnici I/35.

Trasa silnice B178. Mapa: Mdr.de

Trasa silnice B178. Mapa: Mdr.de

Tagy B178 napojení Česka na A4 Sasko
8 komentářů