Ryanair žaluje svého provozního šéfa za odchod k easyJetu

Boeing 737-800 společnosti Ryanair přistává v Pardubicích. Foto: Letiště PardubiceBoeing 737-800 společnosti Ryanair přistává v Pardubicích. Foto: Letiště Pardubice

Jeden z největších manažerských přestupů v letectví v letošním roce budou ještě řešit soudy. Ryanair zažaloval svého provozního ředitele Petera

Jeden z největších manažerských přestupů v letectví v letošním roce budou ještě řešit soudy. Ryanair zažaloval svého provozního ředitele Petera Bellewa kvůli jeho přestupu ke konkurenčnímu easyJetu.

O žalobě jako první informovaly Irish Times, které se odkazují na stránky irského vrchního soudu. Podle listu souvisí žaloba nejspíše s konkurenční doložkou.

Bellew oznámil konec v Ryanairu na začátku července s tím, že ve firmě bude pracovat do konce roku. Jen pár dní poté easyJet při oznamování svých hospodářských výsledků současně přišel s informací, že Bellew nastupuje k nim. Bellew má být v Ryanairu do konce roku, pak hned nastoupit do easyJetu.

Peter Bellew pracoval pro Ryanair 8 let do roku 2014. Teď se vrací zpět. Foto: Malaysia Airlines

Peter Bellew pracoval pro Ryanair 8 let do roku 2014, na konci roku 2017 se vrátil. Foto: Malaysia Airlines

Ryanair se k žalobě nevyjádřil. Už minulý týden v hovoru s analytiky uvedl šéf Ryanairu Michael O´Leary, že s Bellewem jednají a že nemůže z právních důvodů komentoval jeho odchod. Upozornil současně, že všichni výše postavení manažeři v Ryanairu mají konkurenční doložku, tedy určitý čas, kdy nesmí pracovat pro jiného leteckého dopravce. Podle O´Learyho je konkurenční doložka značně rozsáhlá. „Myslím, že žádný náš vrcholový manažer po odchodu od nás nenastoupí dost dlouho u konkurence. To se vztahu na mě i celý manažerský tým,“ uvedl O´Leary podle agentury Reuters.

Peter Bellew v Ryanairu pracoval několik let, pak odešel vést Malaysia Airlines. Vrátil se v prosinci 2017, kdy dostal za úkol vyřešit problémy dopravce s rušením letů kvůli nedostatku pilotů.

Tagy Peter Bellew Ryanair
1 komentář