EasyJet i přes obavy z Brexitu zlepšily výsledky, přetáhl Ryanairu provozního ředitele

easyJet a jeho Airbus A320. Foto: easyJeteasyJet a jeho Airbus A320. Foto: easyJet

Britská nízkonákladová letecká společnost easyJet i přes velké obavy z dopadů Brexitu a horší makroekonomické podmínky zvýšila ve svém třetím

Britská nízkonákladová letecká společnost easyJet i přes velké obavy z dopadů Brexitu a horší makroekonomické podmínky zvýšila ve svém třetím čtvrtletí (duben – červen, finační rok easyJetu začíná v září) tržby i obsazenost letadel. Jeden z největších evropských dopravců současně oznámil novou personální posilu: od ledna do firmy nastoupí na post provozního ředitele Peter Bellew, který zastává stejnou pozici v konkurenčním Ryanairu.

Podle zprávy pro investory tržby stouply meziročně o 11,4 % na 1,8 miliardy liber, počty cestujících o 8 % na 26,4 milionů. Větší nárůst celkových tržeb než počtu cestujících je způsoben především rychlejším tempem růstu dodatečných příjmů, například za prodej občerstvení na palubě či přednostní odbavení. Podíl dodatečných příjmů (v letecké terminologii ancillary revenue) přesáhl poprvé u easyJetu hodnotu dvaceti procent.

I přes těžší makroekonomické podmínky jsou výsledky podle očekávání a dostatečně silné,“ řekl šéf easyJetu Johan Lundgren.

Aerolinky v poslední době varovaly, že cítí slábnutí poptávky i možné zhoršení výsledků, na trhu současně stále zuří cenová válka. Za celý finanční rok čeká easyJet zisk ve výši 400 – 440 milionů liber.

EasyJet současně oznámil zatím letos nejzajímavější personální přestup mezi evropskými aerolinkami. Jen pár dní poté, co Ryanair oznámil odchod provozního ředitele Petera Bellewa k 31. prosinci, je už jasné, kam nastoupí. Na stejný post v easyJetu.

Bellew přišel do Ryanairu před dvěma lety jako krizový manažer řešit problémy se špatným rozpisem služeb pilotů a rušením tisíců letů. O jeho nástupci v Ryanairu zatím není rozhodnuto.

Tagy easyjet
1 komentář