Ryanair přestane létat přes Bělorusko, první státy odepírají Belavii přístup na své území

Nový Embraer E195-E2. Foto: BelaviaNový Embraer E195-E2. Foto: Belavia

Evropská unie doporučila dopravcům, aby se Bělorusku vyhnuli.

Dva dny po únosu letadla Ryanairu Běloruskem se začíná rozšiřovat seznam aerolinek, které přestaly využívat vzdušný prostor této země. Výrazně se také komplikuje byznys pro státní běloruské aerolinky Belavia: některé státy jí už odepřely přístup na svá letiště.

Jde o reakci na nedělní událost, kdy běloruská armáda přinutila přistát letadlo Ryanairu na lince z Atén do Vilniusu. Na palubě byl novinář Raman Pratasevič.

Zatím posledním dopravcem, který oznámil konec využívání běloruského vzdušného prostoru, je Ryanair. „Následujeme doporučení Evropské unie a přes Bělorusko létat nebudeme,“ uvedl dopravce. Ryanair přes Bělorusko létá hlavně s linkami z východního Středomoří do Pobaltí.

Již včera přes Bělorusko přestaly létat například airBaltic, LOT, Austrian Airlines nebo Wizz Air. Bělorusko aktuálně oblétá podle Flightradar24.com také společnost Smartwings na letu z gruzínského Tbilisi do finského Tampere. Poměrně striktní postup vůči Bělorusku zvolila Velká Británie, která letadlům registrovaným ve Velké Británii zakázala lety přes Bělorusko. Let British Airways tak musel měnit trasu ještě za letu. Stejně tak země zakázala přílety běloruských dopravců, což znamená stopku pro státní aerolinky Belavia.

Během summitu EU došlo včera k vyhlášení výzvy dopravcům z členských zemí EU, aby se Bělorusku vyhnuli a přijali i opatření, které zakazuje běloruskému dopravci přelet přes území. Tento postup dnes kritizovalo Rusko. O zákazu zatím rozhodla Francie, Belavia již oznámila zrušení letů do Paříže a Londýna.

Podle vyjádření premiéra Andreje Babiše pro ČTK lze očekávat zákaz i v České republice. Belavia má letět do Prahy zítra.

 

Tagy Belavia Bělorus Bělorusko Evropská unie FR4978
76 komentářů